Меню Затваряне

Топ 10 на индустриите с най-големи загуби заради кражба на данни

Обновена на 31.07.2020 от Questo

Кои индустрии плащат най-скъпо за източването на чувствителни данни?

Ако сте собственик на фирма или друга организация, този въпрос ви засяга. Загубите от кражба на данни могат да стигнат космически размери.

В момента една компания губи средно по 3.86 млн. долара при кражба на данни според проучване на IBM. Това число е осреднена стойност на разходите на големи компании от цял свят.

И в България може да има разходи за милиони

Загубите за една малка фирма, която оперира в България, биха били много по-малки. Но все пак не забравяйте, че и в България има стряскащи примери за финансови загуби като резултат от източване на данни.

Спомнете си за глобата на НАП за над 5 млн. лв. Или пък санкцията от 1 млн. лв., която отнесе Банка ДСК.

Източването на чувствителни данни струва средно 3.86 млн. долара на една компания според проучване на IBM.

Индустрии с най-големи загуби заради кражба на данни

Защо е важно да знаете кои индустрии плащат най-много при кражба на данни? Защото именно тези индустрии са основна цел на компютърните престъпници.

С колкото повече лични данни работи една организация, толкова по-скъпо излиза всеки пробив в информационните й системи.

Възможно е организацията да изпълнява критично важна за обществото роля: например болница или държавна институция. Това означава, че престъпниците имат допълнителен стимул да атакуват именно тази институция.

1. Здравеопазване

Средна загуба заради източване на данни: 6.5 млн. евро

Болниците са честа жертва на рансъмуер. Всяко смущение в информационните й системи може да струва човешки животи. А и данните, с които болниците разполагат, са изключително ценни. Следовавтелно загубата им струва скъпо.

2. Енергетика

Средна загуба: 5.8 млн. евро

Енергийните компании поддържат критична инфраструктура, чието компрометиране може да струва много на населението и икономиката.

Спомнете си как през 2015 г. хакерска атака остави над 200 хил. души в Украйна без ток.

3. Финанси

Средна загуба: 5.3 млн. евро

Банките боравят с огромно количество финансова информация, така че присъствието им в тази класация въобще не е изненадващо. Изтичането на личните данни на милиони клиенти може да струва на големите банки много скъпо.

4. Фармацевтика

Средна загуба: 4.6 млн. евро

Фармацевтичните компании инвестират милиарди в научно-развойна дейност и нови лекарства. Но ако междувременно информацията за новият продукт бъде открадната и публикувана, това може да помете направените от компанията инвестиции.

5. Технологии

Средна загуба: 4.6 млн. евро

Технологичните компании обработват големи масиви чувствителни данни. Както и във фармацевтиката, и тук се наливат много пари в развойна дейност, които след това се избиват чрез продажбата на патентовани технологии.

Но какво се случва, ако някой открадне технологията, преди да е видяла бял свят? Солидни загуби за компанията.

6. Промишлено производство

Средна загуба: 4.5 млн. евро

Заводите и фабриките са автоматизирани и се управляват от индустриални системи за контрол. В общия случай те са достъпни дистанционно. Ако системата не е добре защитена, тя може да стане жертва на атака. Ето тук разказвам за незащитена фабрика за слънчогледови продукти в България.

7. Услуги

Средна загуба: 3.8 млн. евро

В сектора на услугите се използват много лични данни. В зависимост от количеството и качеството им, загубата на данните може да увеличи значително разходите на компанията.

8. Развлекателна индустрия

Средна загуба: 3.7 млн. евро

В края на 2014 филмовото студио Sony Pictures стана жертва на хакерска атака. Бяха откраднати данни на служители и онлайн комуникация.

Това е един от най-известните случаи, в които жертва на престъпниците е компания от шоубизнеса. Дори и големите студиа не са защитени от изтичане на чувствителни данни.

9. Образование

Средна загуба: 3.5 млн. евро

Университетите са съкровищници за лични данни. Те съдържат информация за десетки хиляди настоящи и бивши студенти. Но някои университети все още подценяват риска от атака и не защитават данните си добре.

10. Транспорт

Средна загуба: 3.3 млн. евро

Представете си с колко много информация разполага транспортната индустрия.

А сега помислете какви кошмарни последствия би могло да има от кибератака срещу транспортни компании, които се грижат за превоз на пратки и пътници.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *