Меню Затваряне

Как да добавям доверени контакти във Viber

Комуникацията между всеки двама потребители във Viber е защитена с криптиране от край до край. Това означава, че никой, дори и служителите на Viber, не вижда съдържанието на съобщенията, докато пътуват от единия до другия абонат (в каква степен това е вярно не се знае, тъй като Viber е критикувана, че не дава информация за технологията ис на криптиране).

Въпреки това е възможно чужд разговор да бъде прихванат: например ако някой използва SIM карта с вашия номер, за да регистрира Viber акаунт, представяйки се за вас. Или пък при т.нар. man-in-the-middle-attack, при която потребителят се прикачва към компрометиранн wifi мрежа; според тази статия в Daily Mail това е напълно реална опасност.

Viber позволява да се предпазите от подобни сценарии и да защитите разговорите си с определени потребители, обозначавайки ги като доверени контакти.Ето как става това:

1.Отваряте чат прозореца с избрания абонат.

2.С палец избутвате прозореца наляво, за да се появи информация за чата.

3.Избирате Trust this contact (на български е „Довери се на този контакт“).

4.Избирате безплатно обаждане с Viber. Приложението ще направи гласова връзка с избрания абонат.

5.По време на разговора вие и другият абонат трябва да натиснете иконката с катинарче, която ще се появи на екрана.

6.Всеки от вас ще види на екрана код за автентификация. Трябва да си продиктувате тези кодове един на друг, за да се уверите, че съвпадат.

7.Ако кодовете съвпадат, потвърдете с Trust This Contact.

Ако процедурата е успешна, избраният абонат вече ще се появява във Viber със зелена иконка на катинарче. Цветът ще се промени на червен, ако Viber засече опит за man-in-the-middle-attack. Възможни са и други причини за червения цвят: например потребителят е преинсталирал Viber, сменил си е телефонния апарат или пък има някакъв софтуерен проблем, който пречи на автентификацията. Въпреки че нито едно от тези събития не означава автоматично, че някой ви подслушва, иконката става червена, за да покаже, че има проблем с автентичността на връзката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *