Меню Затваряне

Смартфонът може да „подслушва“ какво пишете на компютъра си

Обновена на 08.03.2014 от Questo

phoneТова са резултатите от проучване на MIT и Georgia Institute of Technology, което показва как мобилният телефон може да „подслушва“ какво пишете на клавиатурата на вашия компютър като анализира трептенията от натискането на клавишите. Резултатите са много интересни, тъй като показват до 80% разпознаваемост на написаните думи.

Традиционният начин за проследяване на това, което се пише на компютъра, е с т.нар keylogger – софтуер, който следи и записва каква информация въвеждате с клавиатурата. Кийлогърите се използват от работодатели, за да следят какво правят служителите им на работното си място, или за шпиониране и крадене на лични данни, пароли, ПИН кодове и т.н.

За конкретното проучване учените използват сензорите на съвременните смартфони, които им позволяват да улавят всякакви данни, включително и трептенията и звуците на клавишите, които се натискат. Като анализират тези данни с RapidMiner, учените успяват да изградят алгоритъм, който установява какви думи се въвеждат на клавиатурата.

На теория това означава, че един мобилен телефон, поставен до вашия лаптоп, може да разпознава и записва това, което пишете, с прилична успеваемост. Ето един конкретен пример за това колко ефективно работи технологията:

Въведен текст: Glue the sheet to the dark blue background
Разчетен текст: Glue *** sheet ** *** well hogs background

При един конспиративен сценарий смартфон, оборудван с необходимия софтуер и „забравен“ на вашето бюро, би могъл да се превърне в шпиониращо устройство. Разбира се, този сценарий лесно може да бъде осуетен като просто преместите телефона далеч от компютъра. А и има доста по-сигурни начини да ви шпионират чрез собствения ви телефон.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *