Меню Затваряне

След колко време се изтрива неактивен имейл?

Обновена на 31.12.2020 от Questo

Знаете ли, че можете да изгубите вашия имейл акаунт като просто не влизате в него в продължение на няколко месеца?

А сега си представете, че с този имейл адрес сте регистрирали профил във Facebook. Новият собственик на имейл адреса може да поиска смяна на паролата и да поеме контрол над Facebook профила ви.

Това е напълно реален сценарий, който се случва и в България според Владимир Димитров от ГДБОП.

Какъв е проблемът

Когато имейл акаунтът ви не е активен (не сте влизали в него), доставчикът на имейл услугата го изтрива и го освобождава за повторна регистрация. Това означава, че някой друг може да регистрира вашия имейл адрес.

След като разполага с него, той може да поиска от която и да е платформа, в която сте се регистрирали с този адрес, възстановяване или смяна на паролата по имейл.

Така новият собственик на имейл адреса получава достъп до профилите ви в интернет.

Статията продължава след анкетата. Моля, отделете 60 секунди, за да я попълните. Това ми помага да създавам по-полезни статии за вас.

Ставали ли сте жертва на кибертормоз?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...

Много потребители въобще не знаят, че губят имейл адреса си след определен период на неактивност.

Но колко дълъг е този период?

След колко време се изтрива неактивен имейл

Периодът на неактивеност, след който се стига до деактивиране/изтриване обикновено е дефиниран в общите правила на доставчика на имейл услугата.

Ето след колко време ще изгубите адреса си, ако използвате някои от най-популярните безплатни имейл услуги.

Gmail: 24 месеца

Имейлът ви в Gmail може да изчезне, ако не сте влизали в него от 2 години. Това е съгласно последните промени в политката на Google от ноември 2020 г., които влизат в сила през юни 2021.

Обърнете внимание, че може да изгубите мейла си дори ако се логвате в други услуги на Google. Единственото необходимо условие е да не сте влизали в пощата си.

Yahoo: 12 месеца

Yahoo може да изтрие имейл акаунта ви, ако не сте влизали в него повече от 1 година.

Напомням, че Yahoo беше жертва на няколко пробива на данни, при които изтекоха паролите на милиони потребители. Ако имате акаунт в Yahoo и не сте сменяли паролата си от години, направете го незабавно.

АБВ: 6 месеца

Съгласно политиката на „Нетинфо“ (собственик на имейл услугата АБВ) „регистрираният потребител следва да посещава своята пощенска кутия в АБВ поща, като се вписва чрез потребителско име и парола не по-рядко от веднъж на всеки шест месеца до окончателната деактивация/изтриване на профила“.

GBG.BG: 6 месеца

GBG е собственост на „Нетинфо“ и за нея важат същите общите условия като за потребителите на АБВ.

Dir.bg: 3 месеца

Dir.bg допуска само 3 месеца неактивност, преди да освободи имейл адреса ви за пререгистрация. В общите условия е посочено, че „ползването на безплатната пощенската кутия не е ограничено във времето, но в случай че тя не е ползвана (потребителят не се е логвал в нея) повече от 90 дни, тя се изтрива автоматично“.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *