Меню Затваряне

След колко време се изтрива неактивен имейл?

Обновена на 31.12.2020 от Questo

Знаете ли, че можете да изгубите вашия имейл акаунт като просто не влизате в него в продължение на няколко месеца?

А сега си представете, че с този имейл адрес сте регистрирали профил във Facebook. Новият собственик на имейл адреса може да поиска смяна на паролата и да поеме контрол над Facebook профила ви.

Това е напълно реален сценарий, който се случва и в България според Владимир Димитров от ГДБОП.

Какъв е проблемът

Когато имейл акаунтът ви не е активен (не сте влизали в него), доставчикът на имейл услугата го изтрива и го освобождава за повторна регистрация. Това означава, че някой друг може да регистрира вашия имейл адрес.

След като разполага с него, той може да поиска от която и да е платформа, в която сте се регистрирали с този адрес, възстановяване или смяна на паролата по имейл.

Така новият собственик на имейл адреса получава достъп до профилите ви в интернет.

Много потребители въобще не знаят, че губят имейл адреса си след определен период на неактивност.

Но колко дълъг е този период?

След колко време се изтрива неактивен имейл

Периодът на неактивеност, след който се стига до деактивиране/изтриване обикновено е дефиниран в общите правила на доставчика на имейл услугата.

Ето след колко време ще изгубите адреса си, ако използвате някои от най-популярните безплатни имейл услуги.

Gmail: 24 месеца

Имейлът ви в Gmail може да изчезне, ако не сте влизали в него от 2 години. Това е съгласно последните промени в политката на Google от ноември 2020 г., които влизат в сила през юни 2021.

Обърнете внимание, че може да изгубите мейла си дори ако се логвате в други услуги на Google. Единственото необходимо условие е да не сте влизали в пощата си.

Yahoo: 12 месеца

Yahoo може да изтрие имейл акаунта ви, ако не сте влизали в него повече от 1 година.

Напомням, че Yahoo беше жертва на няколко пробива на данни, при които изтекоха паролите на милиони потребители. Ако имате акаунт в Yahoo и не сте сменяли паролата си от години, направете го незабавно.

АБВ: 6 месеца

Съгласно политиката на „Нетинфо“ (собственик на имейл услугата АБВ) „регистрираният потребител следва да посещава своята пощенска кутия в АБВ поща, като се вписва чрез потребителско име и парола не по-рядко от веднъж на всеки шест месеца до окончателната деактивация/изтриване на профила“.

GBG.BG: 6 месеца

GBG е собственост на „Нетинфо“ и за нея важат същите общите условия като за потребителите на АБВ.

Dir.bg: 3 месеца

Dir.bg допуска само 3 месеца неактивност, преди да освободи имейл адреса ви за пререгистрация. В общите условия е посочено, че „ползването на безплатната пощенската кутия не е ограничено във времето, но в случай че тя не е ползвана (потребителят не се е логвал в нея) повече от 90 дни, тя се изтрива автоматично“.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *