Меню Затваряне

Батерията на телефона пада бързо: как да решите проблема

Обновена на 10.01.2021 от Questo

Възможно е да сте забелязали, че батерията на смартфона ви се изтощава по-бързо от преди.

Не е само при вас, случва се често. Всъщност това е най-масово докладвания проблем според анкета сред потребителите на Questona.

Ако батерията на телефона пада бързо, това може да е признак, че на устройството е инсталиран зловреден код. Разбира се, това съвсем не е единствената причина. Батерията пада по-бързо до  нула при интензивна работа на екрана, някои приложения и някои технологии като GPS или Bluetooth.

От тази статия ще разберете как да установите причина за бързото изтощаване, както и трикове, с които да намалите източването на батерията.

Забележка: инструкциите в статията са за смартфони с Android. Тъй като различните устройства са с различни версии на Android, възможно е описаните тук настройки и менюта да не съответстват на тези във вашия смартфон.

Защо ми пада бързо батерията?

батерията на телефона пада бързо

Някои приложения харчат повече батерия от други. Апликации като Facebook, Youtube, Skype и други източват повече енергийни ресурси в сравнение с други като Firefox например.

Ако сте качили приложения, които поглъщат повече енергия, това може да е причина батерията на телефона да пада изведнъж (или поне по-бързо).

Можете да проверите колко харчат приложенията на смартфона ви от Settings>Battery>Battery Usage.

Ако някое приложение, което сте свалили от неофициален източник, използва щедро батерията, помислете за отстраняването му.

Ако на устройството има зловреден софтуер, той вероятно ще е скрит: няма да виждате иконка или ще е замаскиран като нещо друго, например игра или калкулатор.

Освен от Battery Usage, може да следите за енергопоглъщащи приложения и от Settings>Apps. Тук ще намерите списък на всички инсталирани и работещи приложения.

Прегледайте ги внимателно. Ако виждате непознати приложения (такива, които не помните да сте инсталирали), възможно е те да са зловредни.

Имайте предвид, че в този списък се появяват и системните приложения (тези, които са били на телефона преди вие да си го купите). Те може да ви звучат непознато, но това не значи, че са зловредни.

Някои трикове, които ще запазят батерията ви заредена по-дълго

Понякога изтощаването на батерията се дължи на неефктивно използване на смартфона. Ето няколко трика, с които можете да намалите разхода на енергия.

1. Намалете яркостта на екрана и времето, за което се изключва

В общия случай настройките на екрана в Android се контролират от Settings>Display.

Колкото по-ярък е екранът ви, толкова повече се увеличава разходът на батерия. Опитайте да намалите яркостта, когато нямате нужда от нея. Ако устройството ви разполага с опция за автоматично настройване на яркостта, използвайте я. Така няма да се налага всеки път да бърникате в настройките за яркост.

Екранът на смартфона ви е настроен да се изключва сам, когато не го ползвате. Обикновено това става след определен период на неактивност, например 2 минути. Можете да настроите устройството така, че екранът да се изключв аслед по-кратък период: например 10 секунди.

Това пести от батерията и може да удължи времето, през което използвате телефона без презареждане.

2. Изключете вибрирането и звука на клавиатурата

Вибрирането е полезна функция, когато сте изключили звука на телефона, но искате да знаете при входящо повикване или получено съобщение. Извън това обаче вибрациите увеличават разхода на батерия.

Изключете вибрирането, освен ако нямате нужда от него.

Същото важи за звуците на клавиатурата. Забавно е да чуваш приятното тракане след всеки въведен клавиш. То обаче е напълно излишно и води до допълнителен, макар и малък, разход на батерия.

В повечето случаи настройките за вибрация и звуци на вашия Android телефон се намират в Settings>Sounds или нещо подобно.

3. Използвайте опцията за оптимизиране на батерията

Ако имате опция за адаптивна батерия или оптимизиране на батерията, използвайте я. Би трябвало да я откриете в Settings>Battery.

4. Използвайте спестяващ режим на батерията

Много устройства имат режим за спестяване на батерията (Battery saver, Low Power). Той се активира от Settings>Battery.

5. Ограничете използването на GPS, Bluetooth или хотспот режим

Често се случва да активирате GPS сензора, за да се използва от някое приложение. След като затворите приложението, GPS продължава да работи и стопява енергията в батерията.

GPS е един от най-разточителните причини, които водят до бързо изтощаване на батерията.

Възможно е тя да се изтощава скоростно и ако държите включен Bluetooth. Следете внимателно и изключвайте Bluetooth, когато не ви трябва.

Използвате телефона си като хотспот? Когато приключите, изключете тази опция. Тя също харчи от батерията.

Ами ако и това не помага?

Google (разработчикът на Android) препоръчва няколко неща, които можете да направите, ако нищо от гореизброените не дава резултат.

Ако все още батерията на телефона пада бързо, можете просто да го рестартирате. Това е универсално решение за редица проблеми; може да се окаже полезно и при проблеми с батерията.

Можете също така да обновите версията на Android, която използва телефона. Това обикновено става от System>Advanced>System Update (или подобно).

Най-крайната мярка е да върнете смартфона към фабричните му настройки. Това означава, че ще изгубите данните, съхранени досега на устройството. Ето защо е добре да направите резервно копие на данните, преди да прибегнете до връщане на фабричните настройки.

Процесът отнема време и изисква предварителна подготовка, преди да се пристъпи към него.

 

Подобни статии

1 Comments

  1. Николай

    Здравейте… използвах кода #*9900# …. влезнах в SysDump menu … исках да си изтрия кеш паметта но без да искам натиснах Rundumpstate/logcat/modem log …. нещо което май не трябваше да натискам … а проблема ми е че батерията сякаш след тази моя грешна стъпка батерията ми взе да пада малко по-бързо от обикновено.. възможно ли е да е от това което съм натиснал… или просто проблема е другаде … със samsung S21 FE съм телефона още няма 1 година от както съм си го закупил .. благодаря предварително !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *