Меню Затваряне

Как криптоизмамниците си намират жертви във Facebook (с пример)

Обновена на 13.01.2021 от Questo

Facebook рекламите са един от най-лесните начини за компютърните престъпници да си намерят жертви, които да измамят.

Това важи особено за криптоизмамите, които в момента са много популярни заради периодичното поскъпване на биткойн и други криптовалути.

Измамниците публикуват спонсорирани постове във Facebook, които изглеждат като легитимни медийни публикации. В тях се говори за някакъв нов революционен продукт, който може да осигури големи печалби от криптовалути.

Обикновено става дума за дигитален портфейл или за алгоритъм, който може да търгува вместо вас на криптопазарите.

Целта е потребителят да си направи акаунт и да го захрани с пари от банковата си сметка. Жертвата си мисли, че парите му се инвестират в криптовалути и се увеличават. Накрая обаче разбира, че част от парите (или всичките) са изчезнали.

Измамата в действие

Ето колко лесно е за криптоизмамниците да си намерят жертви.

В конкретния пример те са регистрирали Facebook страница, в която публикуват пост със заглавие „Google ще наема българи за работа в поделение за изкуствен интелект. Всеки е квалифициран“.

Публикацията е спонсорирана и в нея има линк към фалшив медиен сайт, създаден на Google Sites. Това е безплатна услуга, на която всеки може да си направи сайт. Но тъй като и в заглавието се посочва, че става дума за Google, това е достатъчно, за да заблуди потенциалните жертви да цъкнат на линка.

Линкът води към статия, в която се разказва за Google Crypto: иновативен продукт с изкуствен интелект, който търгува с криптовалути. Твърди се, че потребителите, които пробват продукта, могат да генерират големи доходи бързо.

Разбира се, това е лъжа. Google работи по проекти с изкуствен интелект, но няма продукт с такова име.

В края на статията има линк към друг сайт, от който жертвата може да се информира за „ползите от продукта“.

В нея вече се говори за Crypto AI, като логото на продукта е оцветено така, че да наподобява бранда на Google.

На сайта са показани скрийншотове на продукта и предложение той да се тества.

Какво ще се случи, ако кликнете на подобна статия/обява?

Обикновено с вас се свързва авторът на обявата с предложение да инвестирате определена сума пари в търговия с криптовалути. След известно време установявате, че инвестираните от вас пари са изчезнали.

Този тип фалшиви обяви буквално заливат Facebook. Те злоупотребяват с имена като Google, Джеф Безос (милиардерът-основател на Amazon), Илън Мъск и други популярни брандове и хора. Те са символ на успеха и могат да заблудят потребителите, че публикуваната реклама е истинска.

Защо криптоизмамите са толкова популярни?

Финансови измами съществуват откакто има пари. В момента криптоизмамите са много популярни по няколко причини:

  • хората не разбират как работи блокчейн и криптовалутите
  • в периодите на рязко поскъпване на биткойн (или други криптовалути) много хора изведнъж решават, че и те искат парче от баницата
  • организирането на криптоизмами е свързано с по-малки рискове, защото всичко от набирането на жертви до подписването на договори може да стане онлайн

Криптоизмамите са бизнес за над 4 млрд. долара годишно. Повечето от тях са свързани или със спекулативна търговия с криптовалути, или с инвестиция в нова криптовалута (която не съществува).

Лековерието струва скъпо и най-добрата защита е да подхождате критично към всяка оферта за бързо забогатяване.

Подобни статии

1 Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *