Меню Затваряне

Колко се печели от измами с криптовалути?

Обновена на 28.08.2020 от Questo

Измамите с криптовалути са рискован, но изключително доходоносен бизнес. Само през 2019 г. те са донесли на престъпниците над 4.3 млрд. долара приходи според анализ на Chainalysis.

Но кои са най-популярните измами с криптовалути?

В момента това са финансовите пирамиди.

Рекордните приходи се дължат до голяма степен на една-единствена финансова пирамида.

Става дума за базираната в Китай PlusToken: куха компания, която обещава много атрактивна доходност за клиентите, които си купят от нейните токени.

Това, което най-много впечатлява в историята на PlusToken, са нейните мащаби. Предполага се, че пирамидата е привлякла вложения от около 3 млн. души основно в Китай, Южна Корея и Япония. Китайски медии твърдят, че общият обем на привлечените средства достига 3 млрд. долара. (Според Chainalysis сумата е по-скромна: около 2 млрд. долара.)

На какво се дължи успехът на пирамидите с криптовалути?

измами с криптовалути

В случая с PlusToken успехът се крие в изключително агресивната маркетингова стратегия. Организаторите й набират инвеститрори директно в месинджъра WeChat, свързвайки се с всеки от тях поотделно и изпращайки добре замислени рекламни съобщения.

Отделно от това те снабдяват с рекламни брошури супермаркети и други места, през които минават много хора всеки ден.

Един от създателите на PlusToken успява да се снима с принц Чарлз и после пуска снимките в интернет. Те служат като внушение, че PlusToken е напълно легитимна компания и, видите ли, дори престонаследниците искат да се снимат с нас.

PlusToken таргетира инвеститори с малко или никакви познания в областта на криптовалутите. Това са хора, които не разбират как работи блокчейн и нямат познанията да разпознаят легитимна криптовалута или токен.

Как финансовите пирамиди привличат инвеститори

Като правило всички финансови пирамиди набират жертви по сходен начин:

  • обещават много висока доходност от инвестицията
  • работят на принципа на рефералите (ако докараш нови членове, получаваш част от техните вложения)
  • представят се за легитимни компании
  • опитват се да създадат илюзията, че не съществува никакъв риск за парите на инвеститорите

Тези и други фактори обусляват големия интерес на „инвеститорите“ към финансовите пирамиди. Те се прилагат успешно и при криптопирамидите.

Криптоизмамите обичат България

Вероятно повечето от вас са чували за Ружа Игнатова. Но OneCoin не е единственият съмнителен бизнес с криптовалути, базиран в България.

През 2019 г. Германия и Австрия започнаха разследване срещу базирана в България измама с криптовалути за поне 100 млн. евро. Става дума за компания, която в пика на дейността си твърдеше, че разполага с над 300 служители и се помещаваше в огромен офис до Полиграфията на Цариградско шосе.

Според разследващите компанията е обещавала, че ще инвестира парите на клиентите в криптовалути и финансови инструменти. Вместо това обаче е изпирала парите, вместо да ги инвестира.

През 2018 г. ГДБОП арестува българи, обвинени в измами с криптовалути на стойност 5 млн. долара.

Предприемчиви (и не съвсем легални) български брокери

Статия в Evening Express разказва за шотландец, който е измамен с около 30 хил. паунда. През 2018 г. той видял във Facebook промотиран пост на статия в The Mirror, в която футболистът Кристиано Роналдо говори за инвестиция, която може да направи читателите милионери.

Постът е публикуван от OMC Markets, а сайтът само имитира дизайна на The Mirror, но няма нищо общо с популярното издание.

Шотландецът клика върху линка, попълва формуляр и скоро след това получава обаждане от някой си Даниел от Лондон. По-късно се оказва, че всъщност обаждането е направено от София.

„Даниел“ предлага на жертвата да си регистрира акаунт в OMC Markets и да го зареди с пари, обещавайки му много добри печалби от инвестиции в криптовалути. Шотландецът го прави(дори подписва договор) и започва да следи през уебсайт баланса по сметката си. На екрана той вижда как парите му се увеличават. Но когато идва време да си изтегли парите от сметката се оказва, че там няма нищо.

В сайта на Global OMC Markets е посочено, че платформата е собственост на българското дружество „Пърсънъл фаунд“. Според Търговския регистриран компанията е регистрирана през март 2019, а едноличен собственик е 35-годишният Емил Атанасов.

Според Комисията за финансов надзор „Пърсънъл фаунд“ няма лиценз за инвестиционен посредник или управляващо дружесто. Фирмата няма разрешение да извършва такива услуги и във Великобритания.

Кои са най-популярните измами с криптовалути?

Нека да разгледаме накратко най-популярните престъпления с криптовалути.

Понци схема/финансова пирамида

Това е компания, която ви предлага да инвестирате във финансов продукт (обикновено нова криптовалута или финансов инструмент. Обещават ви се много висока доходност и сбъднати мечти.

В общия случай предлаганият финансов продукт не струва нищо или не съществува. Инвеститорите биват убеждавани, че не трябва да се отказват, а вместо това трябва да продължат да купуват, както и да привличат нови членове в пирамидата.

Всички събрани от инвеститорите финансови средства се разпределят между организаторите на пирамидата и онези, които са по горните й нива.

През 2019 г. от криптопирамиди са завлечени около 4 млрд. долара.

Хакнати платформи за търговия с криптовалути

Броят на платформите за търговия с криптовалути се увеличава. С тях расте и успешните опити за компрометиране на системите за търговия и източване на наличните в тях финансови средства.

През 2019 г. по този начин са откраднати криптовалути за около 283 млн. долара. Това е по-малко в сравнение с откраднаните през 2018 г. 534 млн. долара от Coincheck. Или пък източените от Mr. Gox 473 млн. долара през 2014 г.

Изнудване

Известно и като sextortion, изнудването по имейл е донесло 22.5 млн. долара на компютърните измамници в рамките на година.

Жертвата получава имейл заплаха, че хакерите ще публикуват в интернет видеозапис на него/нея, докато гледа порно и мастурбира. Такъв запис не съществува, но имейлът е толкова убедителен, че част от жертвите са ужасени и плащат искания откуп.

Рансъмуер

Рансъмуерът още е на мода и еволюира. Ако криптира компютри на държавни институции, рансъмуерът може буквално да доведе до обявяване на извънредно положение (както направи управата на Ню Орлиънс през декември 2019 г.)

През изминалата година жертвите на рансъмуер са платили откупи за общо 6.6 млн. долара. Това може да звучи смешно малко, но оценката вероятно е силно занижена. А и общите щети не се измерват само с размера на откупа, а и със загубите, които криптираните данни носят на институцията/потребителя.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *