Меню Затваряне

Запознайте се с антицецомобила SeaGlass

Обновена на 03.06.2017 от Questo

Ако някога сте се ровили в интернет, търсейки информация за това дали и как мобилният ви телефон ви се подлушва, вероятно сте попаднали на термина IMSI Catcher. Това са устройствата, с които властите следят мобилните телефони на разследвани лица.

Обикновено, когато провеждате разговор по мкобилния си телефон, апаратът се свързва с най-близката антена(клетка) на вашия оператор. IMSI Catcher-ите представляват фалшиви клетки, които заблуждават мобилния ви телефон, че са легитимни клетки от мрежата на вашия оператор.

Може би ви е трудно да си представите как точно изглежда един IMSI Catcher, ама не може да не сте чували за прословутия цецомобил: автомобил, оборудван с такова устросйтво за улавяне и подслушване на GSM сигнали, който стана популярен покрай бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и свързаните с него скандали с подслушване.

Подслушването на мобилни телефони е растяща по популярност практика в Европа и САЩ. Група експерти по информационна сигурност от Вашингтонския университет обаче разработват система за улавяне на сигнали от IMSI Catcher. Тя се казва SeaGlass и вече е тествана в няколко града като Милуоки и Сиатъл, картографирайки сигналите на всички засечени фалшиви мобилни клетки.

Доброволците, участвали в проекта, трябвало да шофират по градските улици автомоили, в които са инсталирани SeaGlass. Данните от тези същински антицецомобили (знам, че „цецомобил“ не звучи сериозно, но когато народният фолклор роди толкова епичен бисер, е срамота да го оставиш да умре неизползван) се анализират и показват кои антени на територията на града излъчват съмнителен сигнал, маркирайки ги като фалшиви.

В сайта на проекта няма много допълнителна информация извън начина на действие и някои технически параметри. Не е ясно и дали хората, работили над SeaGlass, планират да го комерсиализират. В ценово изражение системата не изглежда кой знае колко скъпа: имате нужда от няколко неща, сред които Raspberry pi, модем, антена и мобилен телефон. Авторите са публикували кода на софтуера, така че човек, който знае какво прави, би могъл да си сглоби подобна система сам.

Но дори и да не знаете какво правите, ако темата за откриването на IMSI Catcher ви вълнува, можете да си инсталирате приложение като SnoopSnitch, което прави горе-долу същата работа. То превръща смартфона ви в антена за откриване на IMSI Catcher-и. За да го използвате, ще ви трябват определени хардуерни изисквания и руутнат телефон: така че все пак поне малко трябва да знаете какво правите.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *