Меню Затваряне

Криптираната поща ProtonMail вече е достъпна за всички

Обновена на 19.03.2016 от Questo

protonmail

Имейл услугата ProtonMail, която позволява изпращането на криптирани съобщения, вече е достъпна за всички. Досега регистрацията на имейл акаунт в системата ставаше само с покана.

ProtonMail е замислена като услуга за масова употреба. Компанията разработчик е базирана в Швейцария, а основателите на услугата нахвърлят концепцията за ProtonMail по време на почивки за кафе в ЦЕРН.

При регистрацията в системата потребителят трябва да въведе две пароли – една за достъп до пощата си и една за криптиране и декриптиране на съобщенията в пощенската кутия. Втората парола е това, което защитава съобщенията ви – тя ги криптира още преди да са пристигнали до сървърите на ProtonMail. Така служителите на компанията нямат възможност (или поне така твърдят) да ги прочетат.

Интерфейсът на услугата е сравнително опростен, с вградени няколко хитри функции като например възможност да изпращате защитени с парола писма на имейл акаунти, различни от ProtonMail, или пък опция да изпращате писма, които се самоизтриват след определен период от време.

ProtonMail не е първата криптирана имейл услуга, но се отличава по това, че рзработката й предизвика значителен интерес сред потребителите. Компанията дори стартира собствена кампания в сайта за колективно финансиране Indiegogo, която в рамките на месец съба над 550 хил. Долара от повече от 10 хил. донори.

По време на разработката на услугата ProtonMail стана жертва на няколко DDOS атаки. Сега е време да покаже дали наистина може да пази комуникацията на потребителите си.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *