Меню Затваряне

Нова фишинг кампания от името на НАП, не отваряйте прикачения файл

Обновена на

Нова фишинг кампания атакува български имейл адреси. Жертвата получава имейл, подписан от НАП, в който се говори за промени в регламента за подаване на данъчни декларации. Съобщението на текста гласи:

Уважаеми госпожи и господа,

Национална агенция по приходите (НАП) напомня за промени в регламента и периодите за подаване на декларации в НАП. Необходимо е да се запознаете с нововъведенията с цел спазване на всички срокове. Напомняме, че в случай на данъчно задължено лице, което не подаде декларация по този Закон, не я подаде в срок, не посочи или невярно посочи данни или обстоятелства, водещи до определяне на дължимия данък в по-малък размер или до неоснователно намаляване, преотстъпване или освобождаване от данък, се наказва с имуществена санкция в размер от 500 до 3000 лв. При повторно нарушение имуществената санкция е в размер от 1000 до 6000.

Внимание!
Всички подробности касаещи изменения на регламента и сроковете ще намерите в прикачения файл.

Национална агенция за приходите.

Както сигурно се досещате, прикаченият файл с име „известие(11)“ съдържа малуер. Така че ако получите такова писмо, не отваряйте прикачения файл. Обикновено такъв тип атаки са насочени към фирмите. Целта им е да се заразят един или повече компютри със зловреден код.

Подобна фишинг атака имаше през октомври 2016 г. Тогава текстът на съобщението беше почти същия. Самото съобщение е написано сравнително грамотно, което подсказва, че авторът му може би е българин. За разлика от други фишинг кампании, където съобщението на имейла очевидно е превеждано с Google Translate.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *