Меню Затваряне

Нова фишинг кампания от името на НАП, не отваряйте прикачения файл

Обновена на 24.07.2018 от Questo

Нова фишинг кампания атакува български имейл адреси. Жертвата получава имейл, подписан от НАП, в който се говори за промени в регламента за подаване на данъчни декларации. Съобщението на текста гласи:

Уважаеми госпожи и господа,

Национална агенция по приходите (НАП) напомня за промени в регламента и периодите за подаване на декларации в НАП. Необходимо е да се запознаете с нововъведенията с цел спазване на всички срокове. Напомняме, че в случай на данъчно задължено лице, което не подаде декларация по този Закон, не я подаде в срок, не посочи или невярно посочи данни или обстоятелства, водещи до определяне на дължимия данък в по-малък размер или до неоснователно намаляване, преотстъпване или освобождаване от данък, се наказва с имуществена санкция в размер от 500 до 3000 лв. При повторно нарушение имуществената санкция е в размер от 1000 до 6000.

Внимание!
Всички подробности касаещи изменения на регламента и сроковете ще намерите в прикачения файл.

Национална агенция за приходите.

Както сигурно се досещате, прикаченият файл с име „известие(11)“ съдържа малуер. Така че ако получите такова писмо, не отваряйте прикачения файл. Обикновено такъв тип атаки са насочени към фирмите. Целта им е да се заразят един или повече компютри със зловреден код.

Подобна фишинг атака имаше през октомври 2016 г. Тогава текстът на съобщението беше почти същия. Самото съобщение е написано сравнително грамотно, което подсказва, че авторът му може би е българин. За разлика от други фишинг кампании, където съобщението на имейла очевидно е превеждано с Google Translate.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *