Меню Затваряне

Първите три: Кой е Умният Ханс?

„Първите три“ е минисерия от статии, посветена на третата годишнина на Questona. Макар в момента да е блог за онлайн сигурност, Questona стартира през 2011 г. като платформа за интересни факти, представени под формата на въпроси и отговори. Въпреки че на пръв поглед нямат нищо общо с хакери, малуер и компютърни престъпления, някои от статиите всъщност разкриват един от основните проблеми в информационната сигурност: човешкото лековерие. Ето защо ги споделям с читателите.

Умният Ханс е кон, който уж имал математически умения. Той можел да сметне сбора, разликата и т.н. между две числа; да прави и други математически изчисления. Конят бил толкова интелигентен, че можел да реши една задача дори ако му я подадат написана на лист хартия. Значи може да чете и да разбира човешката реч. Уникално, нали?

Не толкова. Конят предизвиквал удивление в началото на 20-ти век, защото никой не можел да проумее как така животно разполага с такъв интелект. Собственикът му (или друг произволен човек от публиката) му давал математическа задача и животното я решавало, като „диктувало“ верния отговор с брой потропвания по земята. Митът за Умния Ханс обаче скоро е развенчан от психолога Оскар Пфунгст.

Той открил, че конят не разбира нищо от математика. Но за сметка на това може да улови промените в изражението и поведението на човека, който му дава задача. Хората инстинктивно променяли поведението си (повдигат вежди, навеждат се напред или нещо друго), когато броят потропвания достигне правилното число. Това било знак за коня да спре да тропа.

Как Пфунгст открил всичко това? Сложил завеса между Умния Ханс и задаващия задачата. Така конят не можел да наблюдава събеседника си.

Историята е стара и анекдотична, но показва колко лесно хората могат да бъдат заблудени, ако нямат никакво критично мислене. Историята на Умния Ханс се повтаря и днес под една или друга форма. Хората търсят обяснение за това, което не могат да проумеят, с нещо мистично и невероятно. Или с популярни слогани, които са чували в телевизионните реклами

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *