Меню Затваряне

Някой се представя за мен във Facebook. Какво да правя?

Обновена на 15.03.2015 от Questo

facebook

Създаването на фалшив профил във Facebook е често срещана практика, която обикновено цели компрометиране на човека, за който профилът се представя. Да се създаде профил, с който някой друг се представя за вас или ваш приятел, е лесно, защото Facebook не следи дали самоличността на собственика съвпада с тази на профила му.

Ако някой иска да създаде фалшив профил, в който се представя за вас, той има нужда само от ваша снимка. След като се регистрира, той може да публикува от ваше име клевети, неверни факти, снимки, клипове или друга компрометираща информация за вас или други хора. Друга честа практика е да се публикува вашият телефон, адрес или други лични данни.

Ако сте открили, че някой се представя за вас във Facebook, имате няколко варианта на действие.

1. Опитайте се да се свържете със собстверника на фалшивия профил. Това е първото и най-очевидното нещо. Опитайте се да решите проблема със здрав разум. Ако знаете самоличността на човека, представящ се за вас, един разговор може да е достатъчен, за да го убедите да изтрие фалшивия профил.

2. Дoкладвайте профила пред Facebook. Можете да поискате от Facebook да изтрие фалшивия профил. За целта отворете профила и натиснете бутончето, обозначено с три точки и намиращо се вдясно от Message. Изберете Report>Report this account>This timeline is pretending to be me or someone I know. Facebook ще поиска от вас да предоставите адреса на фалшивия профил, имейл за контакт и копие от документ за самоличност, с който да удостовери, че това действително сте вие. След това заявката ви ще бъде обработена и разгледана и по преценка на Facebook може да бъде удовлетворена или отхвърлена.

3. Докладвайте профила в полицията. Ако в профила са публикувани ваши лични данни като адрес или телефонен номер, бихте могли да го докладвате в полицията или в Комисията за защита на личните данни. Жалба до КЗЛД може да се подаде по електронен път, но с неудобството, че се изисква електронен подпис; можете да я изпратите и като писмо на адреса на комисията. Така или иначе жалбата ви в някакъв следващ момент ще стигне и до полицията, която пък при установено нарушение ще се свърже с Facebook и ще изисква премахване на фалшивия профил.

Подобни статии

32 Comments

  • Questo

   Какво имате предвид под блокиране на Facebook? Имате възможност да деактивирате профила си – в такъв случай той няма да се вижда, но остава в масивите на социалната мрежа. Ако искате напълно да го изтриете, тогава е малко по-сложно (и общо взето трудно възможно)

 1. Лъчезар

  Имам проблем, направиха снимка с мои профил и моите имена и има снимка за лица над 18 години,моля помогнете да го махнем този профил

 2. Plamena

  Имам проблем направеи са ми фалшиви профила Plamena Dvajsetolevkata а сам учител. Моля да ми бадат премахнати .

  • Questo

   За съжаление не мога да ви помогна. Фалшив профил може да бъде изтрит или от създателя му, или служебно от Facebook. Опитайте да докладвате профила.

 3. Katya

  Имам проблем, направиха снимка с мои профил и моите имена и има снимка за лица над 18 години,моля помогнете да

  • Questo

   Здравейте, за съжаление няма какво да направя в случая, докладвайте профила и помолете вашите приятели да направят същото. Колкото повече хора докладватр, толкова по-голяма вероятност да бъде изтрит.

 4. Деси

  Здравейте,имам фалшив профил от около 3 години. Предо време след докладване на профила го бяха премахнали,но преди известно време се върна същия профил но,явно никой не го използва защото няма публикаций и не отговаря на съобщения,въпросът ми е как да го премахна и как са го върнали отново?

  • Questo

   За съжаление не мога да ви помогна, вероятно има някакъв период на карантина, но това могат да кажат със сигурност само хората от Facebook.

 5. Мирела

  Направиха ми fake профил. Моите приятели както и аз сме репортнали този профил, но без резултат моля да бъде изтрит. Името на профила е Венцислава Стоянова.

  • Questo

   Здравейте, съжалявам, че отговарям чак сега. Аз не съм представител на Facebook и не мога да изтривам профили. За съжаление не мога да ви предложа нищо по-различно от това, което вече сте направили – да докладвате хакнатия профил.

 6. Калина Загорска

  Здравей те искам да се премахне профила на Maria Arabinova тя е поставила снимка на мен и семейството ми има две деца под 18 год. Моля ви за незабавно премахване на снимката и профила

 7. Магдалена

  Добър ден снощи някой е влизал в моя профил и е писал на мои приятели от мое име за пари. Аз на сутринта видях че съм отписана и трябваше да се впиша и видях имена на мои приятели в месинджъра с които не си бях писала след което те ми испратиха скриншотове на чата в който чат той/тя моли за някаква карта и данни да му платят поръчка от интернет. Опитах се да предупредя приятелите ми сутринта като писах на стената си, че не съм била аз! Сега какво следва да направя за да защитя профила си от такива неща?

 8. Магдалена

  Добър ден снощи някой е влизал в моя профил и е писал на мои приятели от мое име за пари. Аз на сутринта видях че съм отписана и трябваше да се впиша и видях имена на мои приятели в месинджъра с които не си бях писала след което те ми изпратиха скриншотове на чата в който чат той/тя моли за някаква карта и данни да му платят поръчка от интернет. Опитах се да предупредя приятелите ми сутринта като писах на стената си, че не съм била аз! Сега какво следва да направя за да защитя профила си от такива неща?

  • Questo

   Здравейте, направете веднага няколко неща:
   1. Сменете паролата си във Facebook;
   2. Проверете дали в данните за контакт във вашия профил (имейл, телефон) не са добавени имейли и ли телефонни номера, които не разпознавате. Ако има такива, изтрийте ги незабавно.
   3. Включете двуфакторна автентикация за Facebook. Ето как става това: https://questona.com/facebook-login-approval/

 9. Христина

  Здравейте,не мога да докладвам фалливия ми профил,защото съм блокирана. Какво мога да направя, за да бъде изтрит ?

  • Полина

   Здравейте! Във Фейсбук от чужд профил са качени снимки с мен и собственика на профила, без мое съгласие. Искам фб поне да изтрие снимките. Какво докладване да направя. Този човек постоянно си прави нови профили, от които ми пише и качва снимките ни. Какво да правя? Искам тези снимки да ги няма никъде.

 10. Simeon goshev rafailov

  Zdr molya vi na moe ime postoyano otvaryat falsiv profil profilae na ime suleyman zazz ima slimka raka za raka i moya slimka taka sednat tova nesam as as daje ne polzvam feyzbuk molyavi ako moje dase mahne toya ptofil poneje tova nesam as

  • Полина

   Здравейте! Във Фейсбук от чужд профил са качени снимки с мен и собственика на профила, без мое съгласие. Искам фб поне да изтрие снимките. Какво докладване да направя. Този човек постоянно си прави нови профили, от които ми пише и качва снимките ни. Какво да правя? Искам тези снимки да ги няма никъде.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *