Меню Затваряне

Продавате вещи в интернет? Вижте как можете да бъдете измамени

Обновена на 17.03.2015 от Questo

olx

Може би ви се е случвало да продавате лични вещи в интернет; в български сайтове като OLX или чуждестранни като eBay. Това е удобен начин да се отървете от нещата, които вече не ви трябват, и едновременно с това да заработите малко допълнително пари. Може би не сте се замисляли обаче как по време на продажбата можете да бъдете измамени.

Ето една интересна статия, която показва точно това. В конкретния случай се разглежда продажба на детско колело през шведски сайт, за което се появява купувач, представящ се за поляк. Двете страни уговарят цена и „полякът“ се съгласява да я плати чрез PayPal, като в сумата са включени и транспортните разходи за изпращане на колелото

. След известно време продавачът получава известие, че сумата е преведена по сметката му в PayPal. По-внимателен преглед на писмото обаче показва, че то въобще не е изпратено от PayPal, а от друг имейл адрес.

Схемата е следната: продавачът се опитва да заблуди купувача, че парите за стоката му са преведени заедно с таксата за куриерски услуги. След това мнимия купувач изпраща и второ писмо, в което иска от продавача да преведи парите за транспортни разходи на „куриерската фирма“, която ще транспортира колелото от Швеция до Полша. Оказва се обаче, че сметката, на която трябва да се преведат парите, е на частно лице.

Крайният резултат – ако продавачът не се усъмни – е, че той не получава никакви пари а вместо това трансферира определена сума от своите пари по сметката на измамника.

Подобни измами се случват и в България от години. Измамниците, чиито кординати обикновено могат да се проследят до Нигерия, договарят сделка, след това изпращат фалшив имейл от PayPal за направено плащане и настояват от продавача да им изпрати стоката. Ето един пример за такава измама в сайта OLX.bg, за която сигнализира потребител:

Получих оферта на лично за купуване на две от предлаганите от мен неща (фотоапарат Olympus) от новорегистриран потребител 625873, като трябваще да ги изпратя за Нигерия. След няколко имейла с macklukas09@gmail.com, представящ се за Mack Lukas, и щедро обещание за цена над исканата от мен, направих искане за паричен превод през PayPal. Получих имейл от Service@PayPal.com (online_confirm@mail2pal.com) в който ми обясняваха, че преводът е направен и ще получа парите в сметката си в PayPal когато въведа валиден проследяващ номер на пратката. В същото време „купувачът“ ме пришпорваше с имейли да му изпратя пратката по най-бързия начин още днес. Добре, че се усъмних в достоверността на PayPal имейла и видях от какъв измислен (mail2pal.com) домейн ми е изпратен, иначе бях изгорял. //Източник: Внимание! Опит за измама през PayPal

За да се застраховате от такива измами, обикновено е достатъчно просто да познавате начина, по който действат измамниците. И да проверявате автентичността на адреса, от който идва съобщението за направено плащане. Това ще направи онлайн продажбите ви с една идея по-сигурни и ще ви предпази от загуба на вещи или пари.

Подобни статии

13 Comments

 1. Зина

  Thomas Perkins (thomasperk101@gmail.com)
  Това е още един имейл от който се опитват да пращат такива партенки и опити за измама.
  Този хубавец искаше да му пратя два гардероба в Америка , ха ха ха!

 2. Ив

  Здравейте,

  Днес се опитаха по същия начин да ме “вържат”, само че аз получих имейл от service.pay.transfer@gmail.com.
  Трябваше да получа пари за детски мебели, оказа се, че вместо по банковата си сметка, съм ги била получила през PayPal и за да ми наредят парите по сметка, трябва да отговоря на фалшивия имейл, за да преведа 120 евро на транспортна компания. Внимавайте много! Благодаря за статията, беше ми много полезна!

 3. Даниела

  Вчера получих SMS по WhatsApp от Pham Jhon Bao, че иска да закупи автомобила ми, който е публикуван в olx. Към кого да се обърна за защита на лични данни?

 4. Stanimir

  Здравейте и аз за малко да се вържа на измамната схема .Свърза се човек със мен ,който уж ми бил превел по PayPal парите в сметката обаче странното е че ме кара да го проверявсм в спам кутията …писмото не дойде в 📦 та това което ме спря е че ми искаха 150 € да ми освободили парите демек дайте да дадем та внимавайте service@paypal.com© от този имел получих „бързите.“ пари 🙂

 5. Гъбарко

  Даааа,за малко и аз днес да се вържа.Много подобно на описаното по-горе.Свързват се чрез Вайбър.В моят случай с Миранда от Мадейра:),с телефонен код от Белгия и снимчица на двама симпатяги,вдъхващи доверие.Обърнете внимание на сумите изпрати уж от PayPal.Моята беше интересна:250+150=450€:)))

 6. Таня

  И аз се присъединявам към Вас. За малко да се вържа. „Купувача“ се свърза с мен чрез вот ап, когато поискаха да преведа 100 евро в Нигерия на сметката на праспортната фирма се усъмних и писах, че се отказвам от сделката. Започнаха да заплашват, че ще подадър сигнал в ФБР и ще арестуват и мен и семейството ми. Писмото полученоот имейл service.pay.transfer@gmail.com.

 7. Сабина Събева

  Боже каква е тая схема? Днес за една обява в олх доста скъпа ми писаха трима в
  Рамките на час. От телефонния номер в
  Олх( вече го изтрих де) ме намерили и пишат във вайбър. Всичко е като гореописаното. Първия с който си писах иска Артикула уж до лондон с български пощи настоява дА бъде прАтено( защото проследяването после е трудно) настоява и за трите ми
  Имена и айбана ми! , обаче гледам аз номера му е с код +234 ( нигерия) веднага ми светна лампичката . След това писах мейл до олх , сигнализирах проблема – оказа се че
  Много такива сигнали получават. Пазете се хора!!! Страшно е

  • Questo

   Благодаря ви за коментара, явно тези измами са зачестили доста. Написах статия по темата.

 8. Християна

  Здравейте! Аз получих информация за превода от този имейл – service@intl.paypal.com , като искаха от мен да направя превода на въпросните 150 евро чрез http://www.transferwise.com до UBA – United Bank of Afrika. По подобен начин ми се представи, че в момента е в Мадейра, като кодът на телефона е 234 – Нигерия.

 9. Кристина

  Днес станах жертва на точно същата измама. Изпратих 150 евро , които трябваше да са точно сумата за куриерските услуги , която уж щеше да ми бъде възнообновена. Цялото нещо стана от обявата ми в сайт за легло и гардероб. Причината , поради която първоначално се вързах беше , че именно защото уж имейла е от пей пал не би трябвало да има проблем. Уви това не е така , след като платих парите ми се прати мейл за още 200 евро и когато отказах ме заплашиха. Скандално е наистина .

 10. Александър

  Хора, това, което виждате като изпращач или „From:“, съвсем не значи, че това е изпращачът. Трябва да се гледат хедърите на съобщението, за да сте сигурни. gmail и други големи международни доставчици показват големи предупреждения, когато има несъответствие, но българските и-мейл доставчици са идиоти.

  Ако писмото идва от service@intl.paypal.com, значи е легитимно, но въпросът е, че само изглежда да идва от там.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *