Меню Затваряне

На лов за „червеи“: кратко ръководство на законното подслушване

Обновена на 10.02.2015 от Questo

keyboard

Предполагаемото подслушване на протестиращи, добило популярност като операция „Червеи“, е водеща тема в медиите от около седмица. Засега около тази тема повече се спекулира, отколкото се изнасят факти. Едва когато такива се появят ще може да се направи реална оценка на мащаба на операцията и намесата в личната кореспонденция на гражданите. Дотогава ви предлагам кратко описание на най-популярните средства за комуникация, които полицията може да подслушва, без да нарушава закона.

Мобилен телефон

Мобилният телефон е може би най-масово следеното от полицията средства за комуникация. Това се дължи както на факта, че мобилните телефони са много популярни в България(степента на проникване на пазара в страната е над 140%, което означава ,че всеки българин разполага средно с по около телефон и половина), така и заради многообразието от данни, които могат да се извлекат от мрежите на мобилните оператори.

Чрез справка в системата на мобилния оператор полицията може да разбере кой е собственикът на определен телефонен номер. Разследващите могат да получават информация и затова с кого и по кое време сте разговаряли, каква е била продължителността на разговора, но не и какво е било съдържанието на разговора. На база на таква справка полицията може да разбере и приблизителното ви местоположение по време на разговор по мобилен телефон. Това става чрез засичане на местоположението на клетката, през която абонатът се е свързал с мрежата на мобилния оператор.

Малко по-сложно е използването на СРС-та, което в общия случай изисква разрешение от съдия. Подслушването на мобилните лефони става със специални радари, коит засичат радиовълните между вашия телефон и мрежата на мобилния оператор, прихващайки проведените разговори. Когато се използват законосъобразно (с разрешение от съдия) тези записи имат доказателствена стойност в съда. Използването на СРС се осъществява от Държавна агенция „Технически операции“ (ДАТО).

Използвайки мрежата на мобилния оператор, разследващите могат да установят местоположението ви дори ако не говорите по телефона. За целта те трябва да разполагат с IMEI номера на вашия телефон – това е уникалният номер, който идентифицира вашето устройство сред всички други телефони. С този номер местоположението ви може да бъде установено дори ако сте изключили телефона си.

Facebook, Skype, Viber

Подслушването на популярните месинджъри като Facebook, Skype или Viber не е толкова лесно, тъй като повечето подобни услуги вече предлагат криптиране от край до край: т.е. изпратените съобщения са кодирани и е трудно да бъдат засечени. Но полицията има право да изисква разпечатки на вашите съобщения и разговори в социалните мрежи и месинджъри. Например за цялата 2013г. Facebook е получил общо три заявки за достъп до информация от българските разследващи органи. Според публикуваните данни само една от тях е била удовлетворена. Дали обаче заявките са във връзка с протестите или за целите на други разследвания няма как да се разбере.

Получаването на данни за кореспонденцията във Facebook или Skype е процес, който отнема време и поради тази причина би следвало да се използва при разследване на тежки престъпления, а по-рядко да се прилага срещу участници в протести. Много по-вероятно е под „следене в социалните мрежи“(каквато информация се появи около „Червеи“) да се разбира профилиране на протестиращите на базата на информация, която са публикували за себе си във Facebook, както и проучване на съобщенията, които публикуват във Facebook групи, страници и профили, които са общодостъпни. За такова следене не се изисква никакво разрешение и може да се прави от абсолютно всеки.

Имейл

Полицията има възможност да получава копие и от вашата имейл кореспонденция. Големи доставчици на имейл услуги като Google публикуват данни за броя на полицейските заявки за достъп на данни (конкретно за България Google е получил през 2013г. една заявка за достъп до общо три потребителски профила. Предоставянето на подобна информация е уредено в общите условия, с които потребителят се съгласява, преди да си направи електронна поща. Например в общите условия на най-голямата българска имейл услуга ABV е посочено, че „Ограниченията по ал. 1 не се прилагат, в случай че Потребителят или лица под негов контрол са извършили злоумишлени действия по смисъла на настоящите Общи условия или са нарушили права или законни интереси на трети лица. В този случай Нет Инфо има право да предостави личната информация за Потребителя на съответните компетентни държавни органи съгласно действащото законодателство“.

Разбира се, посочените примери съвсем не изчерпват методите на полицията за следене и разкриване на престъпления. Скандалите с подслушвания по времето на предишния мандат на ГЕРБ показаха, че обект на подслушване могат да са не само разследвани за престъпления или журналисти, но и висши политици. Ако все пак сте параноик, считайте тази статия за предупреждение.

Подобни статии

1 Comments

  1. Krasimira

    Presledvana sum ot familiq, priqteli, rabotofateli (HP, Adecco, Telenor, Eurocompact)…Podoziram, che e zamesen i sudut + policiqta. Podadoh jalba, no vidiomo predpochitat da se zanimavat s ciganite ili taka im e kazano…Qsno e kakvo pravqt! Podslushvane, hakvane, nabludavane…

    Oburnete vnimanie na Aneliq Guzeleva, che nqma pravo da se zanimava s lichniqt mi jivot!

    http://www.mindcontrol.se/?page_id=7488

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *