Меню Затваряне

Може ли да се подслушва телефон за 130 лв?

Обновена на 10.08.2019 от Questo

В pozvanete.bg е публикувана обява, която гласи горе-долу следното: давайте ми 130 лв. на месец, а аз ще подслушвам избран от вас мобилен номер и ще ви изпращам записи на всички направени обаждания, всички изпратени СМС-и и цялата кореспонденция във Viber, Messenger и т.н.

За 130 лв, получавате пълен достъп до комуникацията на един човек. Звучи добре, но дали е истина?

Едва ли. По всичко личи, че обявата е фалшива и единствената й цел е да прибере парите на нещастниците, които са достатъчно отчаяни, за да й повярват.

Обявата е илюстрирана със скрийншот, показващ в действие софтуера за следене:

Визуално този софтуер много прилича (абе направо си е същия) на SpyToApp, която се води програма за следене на комуникациите през мобилен телефон.

Никога не съм ползвал SpyToApp и всъщност не успях да открия надежден източник на информация дали този софтуер изобщо работи или не. Но нека приемем, че работи. Сега вече знаем, че авторът на обявата „подслушва“ телефони със SpyToApp.

В описанието на обявата се казва следното: „пълна сигурност, без инсталиране на софтуер или всякакви подобни от този род“. Да, обаче за да работи софтуерът SpyToApp, той трябва преди това да е инсталиран на смартфона, който искате да следите. Това означава, че трябва да имате физически достъп до телефона, за да инсталирате софтуера на него. Няма как да го инсталирате дистанционно и това го казва дори разработчикът на SpyToApp:

Мога ли да инсталирам SpyToApp дистанционно?

Не. Трябва ви физически достъп до смартфона поне веднъж при инсталирането на SpyToApp. Източник: SpyToApp FAQ

Подслушването на мобилен телефон може да стане по няколко начин:

1. Ако исате да подслушвате гласови обаждания дистанционно, ще ви трябва специално оборудване, което обикновено се използва от полицията. То ви позволява да пресечете разговора на набелязания абонат в мрежата на оператора. Такова оборудване е скъпо, а използването му е незаконно. То ви позволява да следите гласови обаждания, но не и обаждания през мобилни приложения като Skype например.

2. Ако искате да следите цялата комуникация през мобилния телефон, ще трябва да инсталирате софтуер на устройството, за което се изисква физически достъп до него, т.е. телефонът да е в ръката ви и да е смартфон, а не стар GSM апарат. Софтуерът може да записва обаждания, да следи какво се въвежда на клавиатурата и т.н. Инсталирането невинаги е лесно: ако става дума за смартфон с Android, най-вероятно ще трябва да руутнете устройството, което може да затрудни неопитен потребител.

3. Ако искате да следите цялата комуникация без да имате физически достъп до смартфона, ще трябва да инсталирате софтуер дистанционно. Това може да се направи като изпратите на имейл адреса на жертвата специално подготвен за целта файл; или пък линк към същия файл. После трябва да се надявате, че човекът, когото искате да подслушвате, ще отвори файла. Този метод изисква да разполагате и с доста повече информация за „подслушвания“ като имейл адрес, IP адрес, операционна система.

Както виждате, подслушването на смартфони не е толкова лесно и не става „без инсталиране на софтуер или всякакви подобни от този род“. Ако сте решили да си търсите частен детектив в сайт за обяви, това си е ваш избор, но не се доверявайте на всяка срещната обява. За 130 лв. сигурно няма да получите и потупване по рамото.

 

Подобни статии

2 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *