Меню Затваряне

Briar: децентрализиран месинджър и форум за Android

Обновена на 24.07.2018 от Questo

Наскоро разказах за Ricochet – месинджър, който използва Tor мрежата, за да осигурява децентрализирана комуникация между потребителите. Децентрализирана комуникация означава, че няма сървър, през който съобщенията минават и който да събира метаданни за потребителите на приложението. Повечето месинджъри – дори и такива, чийто трафик минава през Tor – имат недостатъка, че са централизирани, което пък означава, че могат да бъдат компрометирани или извадени от строя; достатъчно е просто сървърът да спре да работи.

Ricochet е симпатично изключение от това правило, но се предлага само във версии за Windows, Linux и Mac OS, което означава, че не можете да го инсталирате на най-популярната мобилна операционна система в света – Android. Което е неудобство, защото голяма част от комуникацията вече се осъществява през смартфона, докато сте в движение, а не само през лаптопа.

Днес обаче в Google Play е публикувана първата публична работеща версия на Briar – децентрализиран месинджър, който прекарва трафика през Tor мрежата и по този начин пази анонимността ви. Засега Briar се предлага само за Android, но вероятно скоро ще се появи и за други операционни системи.

Едновременно с това разработчикът е публикувал и резултатите от одита на кода на Briar.

Месинджърът използва Tor мрежата, за да изпраща съобщения между потребители, и не разчита на сървър – дотук нищо ново. Интересното е, че според разработчика приложението може да се ползва дори и ако нямате достъп до интернет – т.е. не можете да използвате Tor. В такъв случай Briar може да използва Bluetooth или Wifi мрежа, за да се свърже с други потребители. Доколкото разбирам, това означава, че можете да си чатите с хора, които ползват същата безжична мрежа като вас или са достатъчно близко, за да установите контакт през Bluetooth. Ако някой има по-задълбочени познания върху технологията на Briar в тази си част, ще се радвам да остави коментар под статията.

Няколко думи за потребителския интерфейс. След като инсталирате приложението, трябва да си изберете потребителско име и парола. Briar ви предупреждава, че тези данни се съхраняват само на вашето устройство и ако ги забравите или деинсталирате приложението, няма как да възстановите достъпа до профила си.

За разлика от повечето други месинджъри, за да добавите контакти в Briar, трябва да се срещнете наживо с тях и взаимно да сканирате с телефоните си QR кодове. Идеята зад добавянето „наживо“ е да се уверите, че не добавяте непознат, който се представя за ваш приятел.

Освен да добавяте контакти, можете да създавате форуми, в които да пишете с приятелите си, както и да създавате и следите блогове. Тъй като нямам добавени приятели не успях да разбера каква точно е разликата между двете. Можете да си създавате и групови чатове.

В настройките намерих и още една хитринка: можете да настроите т.нар. паник бутон. Активирането му изтрива приложението от смартфона или най-малкото ограничава достъпа до него. Така, ако очаквате смартфона ви да попадне в неподходящи ръце, можете да натиснете паник бутона и да попречите на чифт хубави, но недоброжелателни очи, да видят с кого си общувате.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *