Меню Затваряне

Как да ужасиш семейство, което ползва незащитена камера

Обновена на 19.07.2017 от Questo

Пичът, който пуска клипчета в Youtube канала на Phone Losers of America, показва колко е лесно да докараш някого до инфаркт, наблюдавайки собствената му камера за видеонаблюдение. Той е направил серия от клипове, в които се обажда на разни хора, докато в същото времи следи камерите им и им казва какво правят в момента. В това конкретно видео той звъни в дома на възрастна двойка, докато са в кухнята, и им описва всичко, което правят в реално време. В друго клипче се обажда в пицария и кара един от служителите да прави какви ли не щуротии като например да закрива мониторите на компютрите в офиса. Резултатът е забавен за зрителя и не толкова за хората, на които се случва всичко това.

Този трик лесно може да се направи и в България, където част от камерите за видеонаблюдение все още са отключени. Незащитена камера може да се открие сравнително лесно – със сканиране или ако използвате инструмент като Shodan. Още по-лесно е да използвате някой от сайтовете, които излъчват наживо картина от незащитени камери.

По-трудната част е да откриете името и телефонния номер на човека, който притежава камерата. Авторът на видеото някак си е успял да разбере на какъв телефонен кореспондира IP адреса на камерата, която наблюдава. Като цяло обаче това може да се окаже трудна работа, освен ако нямате вътрешна информация от интернет доставчик. Но пък ако камерата е в магазин или на открито, не е толкова трудно да се разпознае мястото, ако се обърне внимание на заобикалящата среда. Магазините са най-лесната мишена, защото повечето от тях имат на входната си врата информация за материално отговорното лице и телефонен номер за връзка. Ако магазинът има уебсайт, вероятно там също има публикуван телефон за връзка.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *