Меню Затваряне

Minecraft ментета със скрити реклами са свалени 35 млн. пъти

Копия на популярната игра Minecraft, съдържащи адуер, са свалени от десетки милиони потребители от официалното хранилище Google Play.

Става дума за почти 40 различни приложения, които са били свалени от цял свят около 35 млн. пъти – повече от населението на България, Румъния и Северна Македония, взети заедно.

Според McAfee игрите имитират геймплея на Minecraft, която все още е изключително популярна сред геймърите.Това, което остава скрито за тях, са множеството реклами, които се зареждат на заден план, докато разцъкват играта.

Най-засегнати според анализа са геймърите в САЩ, Канада, Южна Корея и Бразилия. Според McAfee зловредените игри са засечени и на почти целия Балкански полуостров.

Снимка: McAfee

Защо това е проблем?

Много игри се монетизират чрез показване на реклами. Защо тогава пласирането на реклами в копия на Minecraft не е редно?

Защото целият процес остава скрит от потребителите на игрите. Те въобще не разбират, че устройството им зарежда реклами – процес, който е свързан с увеличаване на интернет трафика и натоварването на смартфона или таблета.

Рекламодателите също са ощетени, защото рекламите, за които са платили, не генерират никакъв ефект, тъй като никой не ги вижда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *