Меню Затваряне

Как действат крадците на Facebook страници

Обновена на 01.05.2014 от Questo

facebookСобственикът на компанията за оптимизация SEOM Огнян Младенов разбрал, че нещо не е наред, когато в офиса му започнали да пристигат хора и да му предлагат да купи техните Facebook страници. Всички кандидат-продавачи повтаряли, че вече са говорили с човек от фирмата и той им е предложил да купи техните странички в социалната мрежа. Младенов за пръв път чувал за тези оферти и осъзнал, че някой краде Facebook страници, използвайки като параван името на неговата фирма.

Това е една от няколкото основни схеми, които се използват от крадците на Facebook страници. Схемата е следната: с вас се свързва човек, който се представя за служител на известна фирма за SEO или онлайн маркетинг. Той предлага да купи вашата уебстраница, но преди да ви плати иска да го направите администратор. Ако го направите, измамникът поема контрол над страницата ви и нейните фенове и може да прави с нея каквото си иска. Обикновено след кражбата страниците се препродават с цел печалба. Излишно е да се споменава, че пари няма да видите.

Ако жертвата случайно се усъмни, измамникът предлага в офиса на фирмата, за служител на която се представя. Когато жертвата реши да провери на място в офис, той разбира, че някой се е опитвал да го измами.

Този тип кражби са предпочитани от измамниците, тъй като носят много малък риск; лесни са за осъществяване и в повечето случаи жертвите не търсят правата си, а махат с ръка и забравят за случая. Интересът очевидно е голям: „как да хакнем страница във Facebook“ е четвъртият най-масов термин, който генерира трафик към questona.com.

Освен за собствениците на Facebook страници, този тип измами са опасни и за самите фирми, за които се представя крадеца, тъй като разрушават репутацията им. Вероятно затова наскоро Младенов обяви във Facebook награда от 1000 лв. на първия човек, който му даде информация за самоличността на измамника.

Няколко различни сценарии на измама са описани подробно във форума на predpriemach.com. Измамникът може да се представи като специалист, който ще добави нови фенове във встраницата ви, или ще публикува рекламни банери, от които ще направите „много пари“. каквато и да е историята му, целта на крадеца е да ви убеди да му предоставите мениджърски функции във вашата страница. Затова бъдете внимателни, когато получите оферта от непознат Facebook гуру или се натъкнете на анонимна обява за генериране на Facebook лайкове. Много вероятно е зад нея да стои квартален тарикат, който иска да заработи няколко лева на гърба на вашия труд.

 

Подобни статии

1 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *