Меню Затваряне

Бъг в Internet Explorer осигурява контрол над компютъра ви. Ето как да се предпазите

Обновена на 25.06.2014 от Questo

ielogoПреди няколко дни Microsoft обяви бъг в своя браузър Internet Explorer, който вероятно вече е използван за неоторизиран достъп от хакери. Бъгът е открит във версиите на Internet Explorer от 6 до 11 и най-общо казано дава възможност за външен достъп до компютъра ви.

За да се случи това, трябва да отворите специално създаден за целта сайт, който може да ви бъде подхвърлен по мейл или като линк във форум например. Атаката над вашия компютър става възможна с отварянето на въпросния сайт. (Ето подробно описание на механизма на действие)

Заплахата изглежда не е малка, доколкото Microsoft обявиха, че работят по пач, който да отстрани бъга. Той трябва да се появи в средата на май. Междувременно има няколко начина, с които може да намалите значително риска за вашите устройства, ако използвате Internet Explorer.

Най-лесният очевидно е да смените браузъра. Повечето потребители така или иначе имат повече от един инсталиран браузър, така че просто се въздържайте от ползването на IE. Другото сравнително лесно решение е да блокирате сайтовете с Active X controls. Ето как да го направите в две лесни стъпки.

1. Блокирайте достъпа до сайтове, които използват Active X controls. Влезте в Tools>Security>Internet.Настройте нивото на сигурност (Security level)  на Висок(High). След това кликнете върху съседната иконка Local intranet.Настройте нивото на сигурност (Security level)  на Висок(High). Потвърдете настройките с ОК.

След като промените настройките, вероятно ще забележите, че някои сайтове не се зареждат. Това е така, защото сте блокирали Active X технологията, която е често използвана при изграждането на уебсайтове. Затова е добре да преминете към стъпка 2. А тя е:

2. Направете списък на сайтове, за които настройките за сигурност не важат. Влезте в Tools>Security>Trusted Sites и изберете Sites. Появява се списък, към който можете да добавяте домейните на онези сайтове, до които искате да имате достъп. Настройките за сигурност няма да важат за тях. Потвърдете списъка.

Има и други, по сложни варианти за действие, които са описани от Microsoft тук.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *