Меню Затваряне

Колко печелят хакерите?

Обновена на 08.11.2022 от Questo

Отплаща ли се да си хакер?

В повечето случаи – да. Хакерите са компютърни специалисти, които използват уменията си, за да откриват узявимости в компютърни мрежи, софтуерни и хардуерни продукти.

За да разберем колко печелят хакерите, нека първо разгледаме доходите на тези, които го правят легално.

Колко печелят ловците на бъгове?

Платформата HackerOne е раздала досега над 100 млн. долара под формата на възнаграждения за хакери. Компанията наема т.нар. „ловци на бъгове“ и им плаща за всяка уязвимост, която открият. Обемът от 100 млн. долара е постигнат едва 8 години след създаването на HackerOne, oтчитат от компанията.

Само през 2019 г. са изплатени 40 млн. долара

колко печелят хакерите

Популярността на HackerOne нарасна значително през последните години. Само за 2019 г. тя е изплатила възнаграждения за почти 40 млн. долара: почти половината от всички изплатени през платформата суми.

Според собсътвени изчисления HackerOne плаща по 10 хил. долара възнаграждения на всеки 100 минути.

Някои хакери са заработили по над 1 млн. долара през платформата досега

Има 8 души, които са изкарали по над 1 млн. долара от HackerOne. Други 13 са спечелили по 500 хил. долара, а 146 души са генерирали доход от поне 100 хил. долара.

Това, разбира се, са по-скоро изключения. Необходими са много добри умения, за да станеш добре платен ловец на бъгове. Но възнагражденията на повечето специалисти, които се прехранват с откриване на уязвимости, са далеч по-скромни.

Средното възнаграждение за открита уязвимост е 771 долара

Повечето бъгове струват на откривателите им трицифрени суми. Средното възнаграждение за открита уязвимост е едва 771 долара.

Почти 19 хил. уязвимости са били оценени на само 100 долара.

Което пак може да ти донесе приличен доход, ако си добър в откриването на проблеми. Един от хакерите например е докладвал над 3600 уязвимости досега.

Средното възнаграждение в сектора е 90 хил. долара годишно

Това е средното равнище на заплатите в ИТ сектора в световен мащаб. За сравнение: средната годишна заплата в САЩ е под 54 хил. долара.

За България числата са далеч по-скромни. Към март 2020 г. средната брутна заплата на заетите в ИТ сектора е 3353 лв. месечно според НСИ. Това прави около 40 хил. лв. на година.

Ако обмисляте кариера в информационната сигурност, ще трябва да инвестирате време и пари в образование. Можете да започнете от класацията на най-добрите български университети за обучение по киберсигурност.

Колко се печели от компютърни престъпления?

Когато някой попита „Колко печелят хакерите?“, въпросът обикновено визира компютърните престъпници. Те се занимават с пробиви на информационни системи, кражба на лични данни, източване на банкови сметки и всяка друга дейност, която ще им донесе пари.

Там печалбите могат да са много по-големи: стига извършителят да е готов да поеме рисковете от незаконната си дейност.

Не е необходимо престъпниците да са ИТ гурута, за да изкарват добри пари. Най-доходоносното компютърно престъпление в света според ФБР е т.нар. измама със служебен имейл. Тя може да се осъществи с Photoshop и фишинг кампания, която средно интелигентен човек може сам да си настрои, след като изгледа няколко видеа в Youtube.

През 2019 г. японската компания Nikkei изгуби 29 млн. долара, след като неин служител стана жертва на измама със служебен имейл.

Източването на банкови сметки също е популярно. Един от последните разгласени случаи в България е на 26-годишен мъж от Разград, който е прониквал в чужди компютри през TeamViewer и е правил парични преводи към сметки, до които има достъп. При арестуването му са иззети 7 автомобила и 30 хил. лв. според публикуваната от ГДБОП информация.

Питате колко печелят хакерите?

Достатъчно, дори и когато го правят по законен начин. Живеем в свят, където технологиите и интернет свързаността се превръщат в нещо толкова естествено като електричеството и течащата вода. Това обуславя нуждата от специалисти, които защитават информацинните системи и продукти, от които зависи ежедневието ни.

И компаниите са готови да платят добре за това.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *