Меню Затваряне

Как да разбера кой ми е гледал профила във Facebook

Обновена на 07.08.2017 от Questo

Заглавието е clickbait – естествено, че няма 100% сигурен начин да разберете кой ви е гледал профила във Facebook. Въпреки това реших да напиша тази статия, защото хората продължават да вярват, че такъв метод съществува, а това може да им навреди. Прочетете докрай, за да разберете защо. И ме прощавайте за clickbait-а; но щом сте подлъгали по заглавието на статията, значи имате нужда да я прочетете.

Нека да разгледаме няколко от най-популярните митове за това дали и как може да се провери какви хора преглеждат профила ви във Facebook.

1.Можете да разберете кой ви е преглеждал профила от изходния код на Facebook.

Това е една от най- популярните измишльотини, които продължават да се тиражитрат дори и от медии и корпоративни блогове. Наскоро са я пуснали в сайта vesti.bg, който, ако и да не минава за сериозна медия, все пак достига до голяма аудитория и следователно трябва да проверява информацията, която публикува. Преди това я мернах като новина и в блога на Мтел.

Измишльотината гласи, че ако отворите изходния код на профила си (който обикновено се отваря с десния бутон на мишката и после View Page Source), в него ще откриете списък с профилите на хората, които последно са отваряли профила ви. Всъщност това е списък с хора, с които скоро сте чатили и които скоро са били онлайн.

Нека да повторим още един път: няма категоричен начин да разберете кой ви е гледал профила. А тактиката с преглеждането на изходния код със сигурност не работи.

2.Можете да разберете кой ви е преглеждал профила като инсталирате приложение или браузърна приставка.

Има приложения и браузърни приставки, за които се твърди, че могат да ви покажат кой е преглеждал профила ви. Всички са напълно безполезни, но пък могат да ви навредят в различна степен. Част от тях са адуер, което означава, че след като ги инсталирате, започвате да виждате разни реклами. Други се използват за спам – започват да пускат рекламна информация от ваше име, да разпращат съобщения до приятелите ви, да ги тагват и т.н. И разбира се, друга част са си опасен малуер, който може да навреди на компютъра ви или пък да се използва като спайуер, т.е. да шпионира активността ви в интернет.

С други думи: ако някой твърди, че едно приложение може да ви каже кой ви е преглеждал профила, то това не е нищо повече от социално инженерство. Този някой просто иска да ви накара да направите нещо – в конкретния случай да инсталирате приложението – и за целта използва измама, за да го постигне.

3.Можете да разберете кой ви е преглеждал профила като въведете скрипт в конзолата на браузъра.

Възможно е да се сблъскате със следната ситуация: някой ви праща около една страница или повече код и ви казва да отворите конзолата на браузъра, да въведете в нея кода и така да разберете кой ви е отварял профила. Конзолата на браузъра е инструмент, който се използва от уеб разработичиците, за да променят кода на уеб приложения.

Ако някой ви каже да отворите конзолата и да пейстнете в нея код, то той най-вероятно се опитва да осъществи т.нар. Self-XSS атака, при която жертвата сама си инжектира зловреден код в браузъра.

Self-XSS атаките са по-рядко срещани, тъй като, когато отворите конзолата на браузъра, Facebook автоматично ви изстрелва предупреждение, че не трябва да въвеждате в нея каквото и да е и че вероятно сте напът да станете жертва на хакер. Предупреждението изглежда горе-долу така:

Разбира се, някои потребители може да пренебрегнат (или са инструктирани да пренебрегнат) това предупреждение. Последствията са за тяхна сметка.

 

Подобни статии

13 Comments

 1. светлана

  Здравейте,може ли да се открие кой ми е пратил снимка след време от закрит профил

 2. светлана

  Здравейте,може ли да се открие кой ми е пратил снимка в месинджъра след време от закрит профил във фейсбук

  • Questo

   Трудно. Щом профилът е вече закрит, единствено Facebook пази информация за това от какъв IP адрес и с какъв имейл е бил създаден този профил. Facebook обаче не споделя такава информация.

 3. Красимира

  Ами може ли да ми кажете предималко отворих един профил и тоя човек ми писа и че е видял че му гледам профила

  • Questo

   Сещам се за два начина да е разбрал, че му гледате профила:
   1) Без да искате сте харесали някоя негова снимка или публикация и така той е видял, че сте отваряли профила му;
   2) Седял е зад гърба ви, докато сте разглеждали профила му 🙂

   Вие си прецене кой от двата варианта е по-вероятен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *