Меню Затваряне

Как да открия дали някой ме следи с кийлогър

keyboard

Кийлогърите са програми, които се инсталират на вашия компютър без знанието ви и записват въведената от вас информация – текстове, интернет адреси, пароли и кодове за достъп, кликвания с мишката и т.н.

В повечето случаи кийлогърите се изпращат със заразен мейл или пък са замаскирани като приложения за сигурност. Когато потребителят ги инсталира, те започват да следят активността му пред компютъра или мобилното устройство.

Потребителите на Windows са най-застрашени от кийлогъри. Ако сте един от тях, тези няколко съвета ще ви помогнат да установите дали имате инсталиран кийлогър на компютъра си и как да намалите риска от заразяване.

1) Започнете с очевидното: инсталирайте си антивирусна програма. Антивирусните програми откриват  успешно повечето кийлогъри. Няколко безплатни предложения за такива програми са MalwareBytes, Spybot, KeyLogger Detector и други.

Забележка: Антивирусните програми не могат да засекат всички кийлогъри. Безплатните версии на някои антивирусни програми само откриват, но не изтриват от системата кийлогъри.

2) Проверете за съмнителна активност в Task Manager. Ако обичате живота на ръба и не считате за необходимо да оборудвате вашата Windows система с антивирусен софтуер, можете да проверите сами дали на компютъра ви е инсталиран кийлогър. Включете Task Manager (Ctrl+Alt+Delete) и идете на Processes. Би трябвало да виждате списък с имената на всички системни файлове, които в момента извършват процеси на компютъра ви. В повечето от тях ще разпознаете имената на програми, които в дадения момент работят. На непознатите файлове направете справка в Google. Туткаво е, досадно е и може да ви отнеме половин час, но пък е прост базов метод за проверка, който обаче също не дава 100% сигурност. Затова помислете сериозно върху съвет номер 1.

3) Ограничете употребата на Internet Explorer. Браузърът на Microsoft е една от любимите мишени на хакерите; най-много вируси се пишат за IE. Затова по възможност мигрирайте към Firefox, който предлага достатъчно безплатни антивирусни приставки или друг браузър по ваше усмотрение.

4) Проверете за хардуерни кийлогъри. Кийлогърите не са само софтуерни продукти: някои от тях се продават като хардуер и се прикрепят към периферните ви устройства (например клавиатурата). Основният им плюс е, че антивирусните програми не ги засичат. Проверката за хардуерен кийлогър е лесна: при най-новите машини той представлява USB стик, който се прикрепя между кабела на вашата клавиатура и входа за клавиатурата в компютъра. Въпреки основния си недостатък – че хакерът трябва да има физически достъп до вашия компютър – хардуерният кийлогър може да се купи за 100-ина лева от някои български магазини.

Related Posts

5 Comments

 1. MrNikoi

  Има разни хитринки с които ви слагат keylogger примерно отваря ви се клипче в Ютуб и пише че трябва да си ъпдейтнете флаша

 2. И.Вълчанов

  Професионално написан Keylogger не се инициализира в task manager, не остава в трея и не се намира от антивирусен софтуер. Трудно можеш да го намериш. абсолютната превенция от предумишлено слагане на такъв вид софтуер е преинсталирането на операционната система. Устройства фабрично защитени от такъв тип са продуктите на Apple. MAC OS не насочен масово под ударите на хакери, мобилните ум истройста трябва да бъдат задължително джейлбрейкнати иначе няма как да бъде инсталиран keyloger, а това е 100% разбираемо.

 3. Pingback:Може ли някой да получи пълен контрол над компютъра ми? | Questona

 4. Мария

  Здравейте, мъжа ми се изпусна, че ми е сложил keylogger на компютъра, след като ми инсталира Linux Debian. Някой може ли да ми каже как да проверя дали наистина имам записваща програма и ако има, как да я изтрия. Предварително благодаря.

  • Questo

   Можете да проверите действащите в момента процеси с ps или htop, като трябва да разпознаете непознати процеси, за да установите дали наистина има кийлогър. Въпросът е много интересн, може би е време да направя туториал по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *