Меню Затваряне

Как да защитя профила си в LinkedIn?

Обновена на 02.11.2020 от Questo

Компютърните престъпници обожават LinkedIn. Тази социална мрежа им дава достъп до много ценни данни и контакти, с които да злоупотребяват.

Ако имате профил в LinkedIn, следващите съвети ще ви помогнат да го защитите от кражба.

И какво толкова пък могат да направят с профила ми в LinkedIn?

LinkedIn е професионална социална мрежа, която осигурява контакт с ключови хора на важни позиции. Представете си, че някой хакне профила на главен изпълнителен директор на банка. Той може да изпраща съобщения от негово име до всички мениджъри или до директори на други банки.

Възможно е престъпниците да хакнат LinkedIn профил и да разпратят промоционални съобщения за инвестиране в акции. Или пък да споделят до всички контакти на абоната зловреден файл. Представете си какво ще стане, ако контактите започнат да отварят файла, докато са на работните си места. Много заразени компютри и вероятно значителни загуби за организацията, в която работят.

Как да защитя LinkedIn профила си от хакери?

Има няколко настройки, които намаляват вероятността да изгубите профила си.

1. Активирайте двуфакторна автентикация

Двуфакторната автентикация ограничава възможността някой да влезе в профила ви без ваше знание. Когато я активирате, LinkedIn ще ви изпраща SMS всеки път, когато засече опит от непознато устройство за логване във вашия профил.

От мобилното приложение на LinkedIn

За да активирате двуфакторна автентикация от мобилното приложение на LinedIn, натиснете профиланат сис снимка и изберете:

Settings>

Sign in& Security >

Two-Step Verification

Set up

От падащото меню Choose your verification method изберете Phone Number. Ако досега не сте въвели телефонния си номер, въведете го и поискайте LinkedIn да ви изпрати код за активиране на двуфакторната автентикация.

Ако не искате да давате на LinkedIn телефонния си номер, можете да активирате двуфакторна автентикация и с външно приложение като Google Authenticator. В такъв случай от падащото меню Choose your verification method изберете Authenticator App, а не Phone Number.

От десктоп версията на LinkedIn

От Me иконката изберете:

Settings & Privacy>

Sign in & Security>

Two-Step Verification>

Change>

Turn On

От падащото меню Choose your verification method изберете Phone Number. Ако досега не сте въвели телефонния си номер, LinkedIn ще поиска да го направите.

2. Скрийте публичния си профил

Когато някой напише името ви в търсачка, профилът ви в LinkedIn също се появява като резултат. Ако не искате това да се случва, можете да скриете тази информация от търсачките.

Чудите се защо ви е да криете профила си от интернет търсачките?

LinkedIn е полезен инструмент за социално инженерство. Да кажем, че се запознаем и аз знам първото ви име и какво работите. Мога да въведа тази информация в Google и да открия всички LinkedIn профили на хора с вашето име, които работят същото като вас.

Разглеждайки ги един по един, аз мога да открия вашия (ще ви позная по снимката) и да разбера как е цялото ви име, какво сте работили досега, от къде сте родом (ако сте публикували информация за завършени гимназии), на колко сте години (ако сте написали през коя година сте влезли в университет).

Ето как репликата „Здрасти, аз съм Иво и работя като продуктов мениджър“ може да издаде толкова много информация за вас!

А ето и как да скриете профила си от търсачки и нелогнати потребители. Долните инструкции са за декстоп версията на LinkedIn.

От Me иконката изберете:

Settings & Privacy>

Visibility>

Visibility of your profile & network>

Profile Visibility off LinkedIn

Избререте No.

3. Скрийте профилната си снимка

По подразбиране вашата профилна снимка в видима за всички (дори и за интернет потребителите без профил в LinkedIn). Това невинаги е добра идея.

Ако някой напише името ви в Google и избере секцията с изображения, той може да попадне на профилната ви снимка и така да стигне до LinkedIn профила ви.

Ако използвате една и съща профилна снимка за LinkedIn и Facebook, по този начин той може да стигне и до другите ви профили в социалните мрежи. Така работят престъпниците, докато събират информация за потенжиалните си жертви.

Можете да настроите профила си така, че профилната снимка да е видима само за контактите ви в LinkedIn.

За целта цъкнете на Me иконката, изберете:

View profile>

Visibility>

Your connections

Бонус съвет

Ако LinkedIn потребител разгледа вашия профил, вие ще получите известие за това (пример: Иван Христо видя вашия профил). Но ако Иван отвори профила ви без да е логнат в LinkedIn, вие няма да получите известие. Това означава ,че Иван може анонимно да разглежда профила ви.

Това беше до преди известно време. После LinkedIn въведе т.нар. authwall. Целта й беше да направи така, че за Иван да е невъзможно да види профила ви в LinkedIn, ако не е логнат.

Само че authwall може да се прескочи. Иван пак може да разглежда профила ви анонимно. Ето видео, което обяснява как става това.

Затова не се доверявайте твърде много на authwall. Внимавайте каква информация публикувате в LinkedIn и контролирайте видимостта й.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *