Меню Затваряне

Страните с най-евтин мобилен интернет в ЕС [данни за 2020]

Обновена на 03.11.2020 от Questo

Кои са страните с най-евтин мобилен интернет в Европейския съюз? Евтин ли е мобилният интернет, който се предлага от българските оператори?

За да отговрим на тези въпроси, ще разгледаме данни от последното проучване на Cable. То е проведено през февруари 2020 и анализира цените на мобилния интернет в над 220 страни по света.

евтин мобилен интернет

Цената на мобилния интернет продължава да пада, включително и в България. Въпреки това страната ни все още е сравнително назад в европейската класация.

Данните показват, че средната стойност на 1 гигабайт мобилен интернет в България е 2.22 долара. Това е повече от цената на мобилния интернет в почти всички страни, заобикалящи България: Румъния, Сърбия и Северна Македония (последните две не са включени в настоящата класация, тъй като не са част от ЕС).

Само в Гърция мобилния интернет е значително по-скъп, отколкото в България. Можете да видите някои от най-изгодните планове за мобилен интернет, предлагани от българските телекоми.

Топ 20 на страните в ЕС с евтин мобилен интернет

Нека да видим къде сърфирането от мобилен телефон е най-изгодно. Страните са подредени по средната цена, която потребителят плаща за 1 гигабайт мобилен интернет.

1. Италия

Средна цена за гигабайт: 0.43 EUR

Италия отдавна е първенец по най-евтин мобилен интернет, ако се вярва на данните на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Средната цена на един гигабайт излиза под левче, като тази стойност е извадена на базата на 42 плана, предлагани от местните мобилни оператори.

2. Полша

Средна цена за гигабайт: 0.7 USD

Полша е една от страните с най-много включени планове за мобилен интернет – 57. В зависимот от това кой от тях си изберете, цената на един гигабайт може да ви излезе и 3 цента.

3. Дания

Средна цена за гигабайт: 0.8 USD

Дания разполага с 4 мобилни оператора, които предлагат достатъчно изгоден интернет на потребителите си, за да влезе страната в челната тройка.

Дори и да си купите на й-скъпия датски план, който попада в проучването, цената на един гигабайт мобилен интернет няма да ви излезе повече от 2.5 долара.

4. Франция

Средна цена за гигабайт: 0.81 USD

Франция е страна на крайностите. Според най-евтиния предлаган в страната план за мобилен интернет, цената на един гигабайт може да е само 11 цента.

В същото време, ако си купите най-скъпия възможен план, един гигабайт ще ви излезе по над 108 долара.

Нито една друга страна в настоящата класация не предлага толкова скъп достъп до интернет през мобилна мрежа.

5. Румъния

Средна цена за гигабайт: 1.03 USD

България и Рмъния са със сходен жизнен стандарт (румънците са малко по-богати от нас на база БВП на глава от населението).

В Румъния обаче мобилният интернет е два пъти по-евтин, отколкото в България. Как стават тия работи?

6. Австрия

Средна цена за гигабайт: 1.08 USD

Австрия е на 20-то място в световната класация на Speedtest за най-бърз мобилен интернет. Тя се нарежда и на едно от първите места в Европа по най-ниски цени

Добавете към това едно виенско кафе и какво повече може да иска човек?

7. Естония

Средна цена за гигабайт: 1.27 USD

Известна с бурното развитие на електронно управление (можете да си регистрирате и управлявате компания, без да ви се налага постоянно да сте в страната), Естония предлага и някои от най-изгодните цени на мобилен интернет в ЕС.

В страната, чието население е по-малко от това на София, оперират три мобилни оператора.

8. Ирландия

Средна цена за гигабайт: 1.36 USD

Най-скъпият един гигабайт интернет в Ирландия може да ви излезе над 10 долара, ако се вярва на извадката от оферти, които са взети предвид в проучването.

В същото време един от ирландските оператори предлага мобилен интернет без ограничения за 60 евро на месец. Това си е сделка откъдето и да го погледнеш, особено ако постоянно стриймвате и цъкате Youtube на телефона.

9. Великобритания

Средна цена за гигабайт: 1.39 USD

Един гигабайт мобилен интернет може да ви излезе между 22 цента и над 64 долара. Зависи от това коя оферта на местните мобилните оператори изберете.

Великобритания се отличава с голямо разнообразие от виртуални мобилни оператори, които използват инфраструктурата на големите телекоми, за да предлагат мобилен интернет и телефония под собствен бранд.

10. Словения

Средна цена за гигабайт: 1.48 USD

Словения може да се похвали с над 72% степен на проникване на мобилния интернет. Очаква се до 2025 г. показателят да се повиши до около 80%.

Ако имате път натам, да си знаете, че при най-евтините планове един гигабайт мобилен интернет може да ви излезе и 8 цента.

11. Испания

Средна цена за гигабайт: 1.81 USD

Средната цена за Испания се базира на 60 оферти от телекоми, което е рекорден брой за тази класация. Най-евтината оферта оценява един гигабайт на 40 цента, а най-скъпата: на почти 14 долара.

12. Литва

Средна цена за гигабайт: 1.85 USD

На територията на страната действат 3 мобилни оператора. При някои от техните оферти цената за гигабайт пада до около 50 цента.

13. Швеция

Средна цена за гигабайт: 2.07 USD

Швеция се надява, че до 2023 г. ще може да осигурява мобилна телефония на 100% от населението.  Страната е ангажирана и с други обещания като да се превърне в безкешова икономика, за което отново има нужда от мобилен интернет.

14. Финландия

Средна цена за гигабайт: 2.14 USD

15. България

Средна цена за гигабайт: 2.22 USD

Трите мобилни оператора в България предлагат прилично разнообразие от абонаментни и предплатени планове. Някои от другите телекоми също предлагат мобилен интернет, който обаче е достъпен само на територията на по-големите градове.

Скоростта на мобилния интернет в България е в топ 10 на света, което е готино.

16. Хърватия

Средна цена за гигабайт: 2.48 USD

В Хърватия оперират 3 мобилни оператора. Страната има опит и с виртуалните мобилни оператори.

Цените на някои оферти могат да паднат до 30 цента за гигабайт.

17. Нидерландия

Средна цена за гигабайт: 2.98 USD

Мобилният интернет в Нидерландия може да не е сред най-евтините в Европа, но пък е най-бързия в ЕС. Средната му скорост през септември 2020 г. е почти 80 Mbps, което го нарежда на 5-о място в глобален мащаб и на първа позиция сред европейските страни.

18. Малта

Средна цена за гигабайт: 3.62 USD

Малта е туристическа дестинация и е логично местният пазар да предлага разнообразие от планове за мобилен интернет.

Качеството на връзката обаче не е сред най-добрите в света: според Speedtest средната скорост е под 40 Mbps. Цената също е далеч от най-ниските. Дори и най-ниската оферта в проучването излиза по над 1 долар за гигабайт.

19. Латвия

Средна цена за гигабайт: 3.79 USD

20. Словакия

Средна цена за гигабайт: 3.84 USD

Най-скъпата оферта на словашки телеком, която попада в проучването, е за над 43 долара на гигабайт. С това Словакия се стопява до 20-тото последно място в класацията за най-евтин мобилен интернет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *