Меню Затваряне

Как да защитя акаунта си в Ask.fm от анонимни потребители

Обновена на 21.01.2015 от Questo

askfm

Ask.fm е социална мрежа, която работи на принципа на лексикон. Потребителите си създават профили и могат да си задават въпроси един на друг – и разбира се, да им отговарят.

Една от особеностите на Ask.fm е, че допуска задаването на анонимни въпроси. Това означава, че дори да нямате профил в мрежата, може да влезете в чужд профил и да напишете нещо, като собственикът на профила вижда само написаното от вас с автор „Анонимен“. Това, както и фактът, че Ask.fm е изключително популярен сред тийнейджърите, превръщат сайта в потенциален инструмент за онлайн заплахи.

Затова не е чудно, че един от най-често задаваните въпроси, свързани с Ask.fm, е как може да бъде разкрита самоличността на анонимния автор. В интернет може да се намерят всякакви сайтове и програми, които уж могат да разкрият самоличността на автора. Не си правете труда да ги инсталирате и подкарвате: всички те са или вируси, или служат, за да откраднат паролата ви за Ask.fm.

За добро или лошо системата на Ask.fm е направена така, че да скрива всички детайли за самоличността на автора – дори неговия IP адрес. Това обаче съвсем не означава, че анонимните автори в Ask.fm са наистина анонимни. При всяко посещение на сайта системата автоматично събира информация за посетителя, дори и да е анонимен. Съгласно политиката на поверителност на Ask.fm, тази информация може да включва:

Ние може да събираме информация като (a) IP адреси, уникални идентификатори на устройството (напр. IDFA или други ID номера на устройството на устройства на Apple като iPhone, iPad и iPod Touch) и друга информация за вашия мобилен телефон или друго мобилно устройство, като вида браузър, езика на браузъра, операционната система, щата или държавата, от която сте използвали услугите; и (б) информация, свързана с начините, по които използвате услугите, като например: рефериране и излизане от страници и URL адреси, вида платформа, броя кликвания, имената на домейни, целевите страници, разгледаните страници и реда на тези страници, времето, прекарано на определени страници, датата и часа, когато сте използвали услугите, регистри за грешките и друга подобна информация.

В случай не престъпление – заплаха, клевета, публикуване на обидно или престъпно съдържание – полицията може да изисква тези данни и да открие автора. Това обаче е свързано с подаване на жалба, посещение на близкото районно и т.н. Подобни действия са оправдани, когато става за тежко престъпление като системен тормоз или заплахи за саморазправа. Ако обаче просто искате да се отървете от анонимния досадник, който пише обиди на профила ви, можете да го направите с няколко промени по настройките за поверителност.

Забранете анонимните въпроси

Влезте в профила си в Ask.fm, а от там: в Настройки>Поверителност. Би трябвало да видите следните опции:

Позволи анонимни въпроси в профила си
Забрани анонимните въпроси

Задайте опцията „Забрани анонимните въпроси“. Така посетителите без регистрация няма да могат да ви пишат съобщения. Тази настройка лесно се заобикаля – анонимникът просто може да си направи фалшива регистрация в Ask.fm. Това обаче ще ви позволите да следите профила му, което пък може да ви подскаже кой всъщност е той.

Блокирайте анонимните автори

Ако получите обидно съобщение в Ask.fm, може да блокирате неговия автор, дори и да е анонимен. За целта използвайте командата „Докладвай или блокирай“, която се намира в долния десен ъгъл на всяко съобщение, получено във вашия профил. При кликването се отваря нов прозорец, от който може да изберете дали да докладвате съобщението като спам или да блокирате автора му, дори и да е анонимен. След като го блокирате, той няма да може да ви изпраща съобщения от същото устройство, което е използвал досега.

 

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *