Масовото подслушване като защита срещу корпоративни кибератаки

keyboard

Служителите са най-рисковият фактор за възникването на кибер атаки в една организация – това показват редица проучвания, включително и проведени в България. Но може ли една компания да предотврати вътрешна атака, анализирайки поведенческите характеристики в имейлите на своите служители?

Може, поне според авторите на този доклад от Оксфордския университет. Използвайки софтуера за анализ на текст Linguistic Inquiry Word Count, те анализирали над 350 хил. имейла, изпратени в рамките на година от близо 600-те служители на една фирма. На базата на тези съобщения те имали възможност да проследят поведенческите особености на служителите и да визуализират данните.

Проучването не предлага кой знае какви ексклузивни заключения, но е интересно от гледна точка на избрания подход. Дори и авторите на доклада са съгласни, че прилагането на подобни методи в реалния свят е свързано с масово подслушване на комуникация, което пък трябва да е ясно обособено в трудовите договори със служителите, за да няма законови усложнения.

Оставете коментар

Коментарите в този блог са публични. Ако не желаете истинското ви име да бъде публикувано, използвайте псевдоним.