Меню Затваряне

Как да блокирам уебсайт чрез рутера

Обновена на 05.10.2017 от Questo

Има няколко начина да блокирате достъпа до един уебсайт. Можете да го блокирате като направите промени в hosts файла на компютъра. По този начин избраният сайт няма да се отваря само на този компютър.

Можете да го блокирате като го добавите в ограничителния списък на браузъра, който използвате.

А можете да блокирате уебсайта и на ниво рутер. Това означава, че определени или всички устройства в мрежата няма да имат достъп до него. Филтрирането на уебсайтове е полезно, за да се ограничи достъпът до опасни страници, съдържащи малуер, или до такива с неподходящо съдържание.

За да ограничите достъпа до уебсайт, ще трябва да влезете в настройките на рутера. Тъй като на пазара има много различни марки рутери, опцията за блокиране на уебсайтове може да се намира на различно място в настройките. В рутера, който използвам като пример за статията, тя се намира в Access Policy, но в зависимост от модела може да е в Access Restrictions, Website Filters ли нещо подобно.

От тук можете да въведете сайтовете, които искате да блокирате в рамките на безжичната мрежа. В конкретния пример (използвам рутер Linksys) имам възможност да блокирам достъпа до определени уебсайтове за определени устройства. Нямам възможност да блокирам достъп до уебсайт до всички устройства (или поне не открих такъв), но пък мога да избирам по кое време на деня да се блокира достъпът.

Други модели рутери позволяват да се блокира достъпът до определен уебсайт през всички устройства, които са свързани към мрежата. Има и рутери, при които ще ви трябва допълнителна онлайн услуга и настройване, за да блокирате уебсайтовете с HTTPS.

При този конкретен модел след въвеждане на сайтовете, които искате да се блокират, и устройствата, на които искате да ги блокирате, трябва да въведете и парола. Тя ще ви потрябва, ако все пак искате да отворите желания уебсайт на блокирано устройство.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *