Меню Затваряне

Как да блокирам уебсайт на компютъра си

keyboard

Има няколко начина да направите това, но ще разгледаме този, който е сравнително лесен за изпълнение. Всичко, което ттрябва да направите, е да отворите системния файл hosts и да въведете адреса на уебсайта, който искате да блокирате.

Ако по някаква причина не Ви се бърка в системните файлове, бихте могли да заложите и на приставка за блокиране на уебсайтове (ето за Firefox, ето и за Chrome) или пък ръчно да ограничите достъпа до определени сайтове чрез настройките на браузъра. Това обаче отнема малко повече време, тъй като обикновено потребителите разполагат с повече от един браузър на компютъра си. Изложеният тук метод позволява да блокирате достъпа до сайт независимо какъв браузър използвате.

За целта ще трябва да отворите системния файл hosts. За потребителите на Windows той се намира в папката etc, като в общия случай адресът на тази папка е нещо такова(зависи от версията на операционната система): Windows\System32\drivers\etc. Отворете файла с Notepad. Някои версии на Windows изискват да отворите файла като администратор (Open as administrator).

Забележка: настоящата статия е за потребители на Windows, но ако сте с iOS или Linux, търсете файл със същото име, който се намира в папка etc. След като го намерите процесът е един и същ независимо от операционната система.

Съдържанието на hosts би трябвало да изглежда приблизително така:

# Copyright (c) 1993-2006 Microsoft Corp.
#
# This is a sample HOSTS file used by Microsoft TCP/IP for Windows.
#
# This file contains the mappings of IP addresses to host names. Each
# entry should be kept on an individual line. The IP address should
# be placed in the first column followed by the corresponding host name.
# The IP address and the host name should be separated by at least one
# space.
#
# Additionally, comments (such as these) may be inserted on individual
# lines or following the machine name denoted by a ‘#’ symbol.
#
# For example:
#
# 102.54.94.97 rhino.acme.com # source server
# 38.25.63.10 x.acme.com # x client host

# localhost name resolution is handle within DNS itself.
# 127.0.0.1 localhost
# ::1 localhost

Сега трябва само да добавите най-отдолу адреса на уебсайта, който искате да блокирате, предхождан от 127.0.0.1.

Да предположим, че искате да блокирате сайта на агенция ПИК(www.pik.bg). В конкретния пример съдържанието на файла ще се промени така:

# 127.0.0.1 localhost
# ::1 localhost
127.0.0.1 www.pik.bg

Запаметете промените и затворете файла. Сега проверете дали сайтът се отваря.

Няколко уточнения:

1) Макар и масово използван, този метод невинаги работи. Възможно е въведените в hosts файлове да продължат да се отварят.

2) Понякога hosts е настроен като Read only и върху него не могат да се правят промени. В такъв случай използвайте десния бутон на мишката, за  да премахнете Read only опцията.

3) Hosts е важен системен файл. Внимавайте да не го затриете.

Подобни статии

2 Comments

 1. Валентин Василев

  Това с host файла – ясно… Благодаря, но ако искам да вляза в ограничения сайт и видя че не става, тогава (ако съм админ. акаунт) ще вляза – там където са поставени ограниченията в по-горе споменатия файл, просто ще копирам съдържанието на файла, ще го поставя на друг notepad на работния плот, след което ще изтрия ограниченията поставени там, а след това ще разполагам с неконтролиран компютър (ако наистина в него е направен само един акаунт – админ.).
  Като ми омръзне да ровя в нета, ще върна съдържанието на файла, ще му върна и опцията „само за четене“, накрая като изтрия резервният файл от работния плот и местата в хронологията където съм влизал (което ще ми отнеме – всичко – най-много 5 минути), а след това „Ни лук ял, ни лук мирисал“!
  Това наистина не е сериозно, а е и само един от начините да се заобиколят ограниченията от host файла…

  PS:
  Други идеи?

  С уважение – В. В.
  (не-начинаещ Аматьор).

  • Questo

   Привет, Валентин, host наистина може лесно да се заобиколи от онези, които знаят как да го направят. Това е един лесен начин за блокиране, който всеки може да използва, но не е съвършен. Като алтернативен вариант можете да използвате Parental Control настройките в WIndows, оито ви позволяват да следите активността на децата си и да блокирате определени сайтове. Има и различни add-ons за браузър, които правят горе-долу същото нещо. Сайт може да се блокира и на ниво рутер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *