Меню Затваряне

Ето защо трябва да смените фабричната парола на вашата уебкамера

Обновена на 06.10.2017 от Questo

Представете си, че си купувате нова безжична уебкамера, свързвате я и скоро след това тя започва да ви говори и да ви следи. Горе-долу това се е случило с Рилана Хамер, която се снабдила с уебкамера, за да наблюдава какво се случва в дома й.

Скоро обаче, съобщава The Next Web, камерата започнала да й говори с човешки глас и да се върти, оглеждайки дома на Рилана – без тя да я контролира по какъвто и да е начин. Вероятно се досещате, че това доста изплашило женицата, която заснела с телефона си говорещото устройство в действие и пуснала видеото във Facebook.

Видеото е доста смущаващо и със сигурност няма да ви е приятно, ако нещо подобно се случи и с вас. За това обаче си има елементарно обяснение. Камерата е била хакната, а най-вероятната причина за това е, че жената просто не е сменила фабрично зададената парола на устройството. Тя просто го е включила в захранването, свързала го е с безжичната мрежа в дома си и по този начин е създала възможност то да бъде хакнато.

Безжичните камери са от онези свързани към интернет устройства, които се хакват най-лесно и масово. Причината е, че те се продават с предварително зададени пароли, но много хора не се сещат да ги променят, когато си ги инсталират вкъщи. Тези пароли обаче са известни; има ги и в интернет. Хакерите сканират мрежата за свързани към интернет устройства, откриват тези камери и тестват всяка от тях, опитвайки се да я отключат с фабрично зададената парола. И ако паролата не е била сменена, успяват.

Проблемът е толкова голям, че има цели уебсайтове, които показват незащитени камери от цял свят. Използвайки тази слабост на устройствата, може да си направите доста гадна шега с някое нищо неподозиращо семейство или служител на фирма.

Но уебкамерите са само част от големият проблем със сигурността на свързаните към интернет устройства. Използвайки подобен метод, хакерите могат да откриват и контролират всякакво домашно оборудване, включително климатиците. По същият начин те могат да проникват в системи за индустриален контрол и да управляват производствените процеси във фабрика или склад.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *