Меню Затваряне

Google записва всяко ваше движение, ако му позволите

Обновена на 13.02.2018 от Questo

Fox News са направили репортаж, в който показват, че смартфоните с Android събират данни и ги пращат на Google дори когато устройството е без SIM карта и достъп до интернет. Водещият Брет Ларсън слага в джобовете си два телефона и прави обиколка на града с дължина почти 15 мили, по времето на която се отбива на няколко различни местоположения като църква, детска болница и офис сграда.

Нито един от двата смартфона няма в себе си SIM карта. Освен това единият смартфон е с изключен wifi, а другият е в самолетен режим. Целта е да се предотврат иизпращане на данни от устройствата към сървърите на Google.

Когато Ларсън се връща в офиса, неговият екип връща достъпа на смартфоните до интернет и анализира данните, които те започват да изпращат към Google. Анализът установява, че двете устройства изпращат към Google какви ли не данни: местата, които са посетили, пътят и продължителността на пътуването и дори моментите, когато водещият излиза от автомобила.

„Всяко ваше движение и всяка ваша стъпка се наблюдава от Google“, заключава репортерът. Въпреки че Ларсън е прав, той удобно пропуска да спомене кои други настройки на устройствата са били активни. Така например той не казва дали смартфоните са с включен GPS и дали са настроени така, че да изпращат на Google географски координати.

Смартфоните притежават сензори за движение, местоположение и шум, които следят за промени в околната среда и ги записват. Тези сензори нямат нужда от интернет достъп, за да работят: така, както диктофонът на смартфона ви няма нужда от интернет, за да записва глас.

Дори и ако смартфонът няма SIM карта и достъп до интернет, това не му пречи да записва данни. Тези данни след това могат да се озоват в Google, ако потребителят е предоставил на компанията възможност да ги събира от телефона му.

Реших да видя дали има разлика в данните, които смартфонът ми изпраща на Google, когато настройките за споделяне са включени и изключени. За тази цел инсталирах на устройството Package Capture – мобилно приложение, което анализира пакетите с данни, които мобилният телефон изпраща по интернет.

За първия тест изключих wifi и GPS, включих смартфона на самолетен режим и оставих софтуера да записва изпратените данни, докато съм в движение. Докато устройството беше в самолетен режим и с изключен wifi, то не изпрати нито един пакет. Когато после изключих самолетния режим и осигурих достъп до интернет, смартфонът започна да изпраща пакети с данни за някои от системните приложения на Google като Google Backup Transport, синхронизиране на Google контакти, мениджър на профили и други.

За втория тест отново поставих смартфона в самолетен режим, но този път активирах GPS. Направих и още една важна промяна: влязох в профила си в Google и му разреших да записва информация за местоположението ми чрез Location History.

Когато след това върнах достъпа до интернет – за разлика от първия тест – имаше няколко системни приложения, свързани с геолокация, които изпратиха данни извън устройството.

Какво означава всичко това? Google наистина следи всяка ваша стъпка, но в същото време дава някои възможности да ограничите следенето. Една от най-важните е да настроите профила си в Google така, че той да не дърпа данни за местоположението на вашия телефон.

Последното в никакъв случай не трябва да се приема като достатъчна мярка против следене от страна на Alphabet, компанията-майка на Google. Бизнесът на Alphabet е да продава лични данни, затова компанията гледа да се докопа до възможно най-много такива.

В края на 2017 г. Alphabet призна, че е събирала данни за GSM антените, намиращи се в непосредствена близост до потребителите с Android смартфон. Официалното обяснение за практиката беше, че по този начин ще се подобри бързината, с която се изпращат и получават съобщения. Събирането на данни за близките антени обаче е практика, граничеща с проследяване. Тези данни дават информация за приблизителното местоположение на потребителя във всеки един момент, дори и той да е изключил геолокационните функции на телефона.

 

Подобни статии

2 Comments

  1. Стефи

    Здравейте….Искам да попитам нещо може би не е тук отдачното място да задам тоя въпрос,но въпреки това ще се пробвам……..Така въпроса ми е…..Как мога да направя на приятеля ми телефона в каквито и сайтови да влиза каквито и обаждания да получава,СМС всичко абсолютно всичко да му го следя дори какво тегли и от Google Play Магазин?….Все едно,че ползваме един и същи телефон така искам да го направя…….А мисълта ми е такава искам да го направя понеже се издъни в едно нещо и се разбрахме,ако мога да направя нещо да му следя целия телефон за да съм по-спокойна да съм го направила и след като иска така да бъде така ще бъде за това се допитвам до вас……….Ако има няква програма или нещо такаова кажете споделете с мен ще ви бъда благодарна……

    • Questo

      Разбирам проблема ви, но целта на този сайт е да защитава от подслушване, а не да го насърчава. По принцип има приложения, с които могат да се следят чужди телефони, но не мога да спомена имена, тъй като не съм ги тествал и не мога да кажа дали работят. А и не е редно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *