Меню Затваряне

Десет приставки за Firefox, които ви защитават в интернет

Обновена на 11.08.2018 от Questo

Mozilla са публикували списък с любимите си приставки за Firefox. Реших да извадя десет от тях и да опиша с по няколко изречения какво правят и защо са полезни.

Web Security

Web Security засича зловредни сайтове – такива, на които е инсталиран малуер или които се използват за фишинг. Това може да се окаже особено полезно, ако използвате онлайн банкиране или услуга за разплащания по интернет: приложението може да покаже дали сайтът, на услугата, който отваряте, е легитимен или не.

Bloody Vikings!

Много полезно приложение за онези от вас, които не обичат да се регистрират с истинския си имейл адрес. Bloody Vikings! ви позволява да въведете временен имейл адрес (такъв, който получавате без регистрация и който изчезва, след като сте зьатворили браузъра). Когато активирате приложението, то ви дава да си изберете коя услуга за временен имейл предпочитате, въвежда в полето за регистрация случайно генериран адрес и едновременно с това отваря в отделен таб временната ви пощенска кутия. Можете да избирате от над 10 услуги за временен имейл адрес.

Facebook Container

Когато сте логнати във Facebook(че и когато не сте), социалната мрежа събира информация за други сайтове, които сте отворили в браузъра си. Това приложение „изолира“ вашия профил от останалите сайтове, които разглеждате, и пречи на Facebook да събира информация за активността ви в интернет.

Firefox Multi-Account Containers

Нещо като Facebook Container, но с възможност за повече настройки. Multi-Account Containers ви позволява да отворите наведнъж няколко профила във Facebook или други онлайн услуги – нещо, което на нормален браузър няма как да се случи. Това няма да попречи на Facebook да види, че няколко профила се отварят от един и същ IP адрес, но поне го прави технически по-лесно: вместо например да отваряте един профил в браузъра и друг в инкогнито режим.

Cookie AutoDelete

Това е едно от многото приложения за изтриване на курабийки – малките текстови файлове, които сайтовете инжектират в браузърите, за да ви разпознават, но и за да следят активността ви в интернет. Cookie AutoDelete изтрива кукитата на всеки сайт, който току-що сте затворили и вече не ползвате. Други интересни функции са да показва колко кукита има на определен сайт или пък да създава списъци със сайтове, на които кукитата не се трият (обикновено това са сайтове, на които се доверявате).

Disconnect

Много сайтове събират информация за това какви страници посещавате, какво търсите в Google, какво кликате, какви профили в социални мрежи имате и т.н. Disconnect блокира тези „проследяващи“ функции на сайтовете.

Privacy Badger

Това е един от най-популярните антитракери, който се използва за блокиране на проследяващи скриптове, но също за спиране на досадни реклами. Подобно на Disconnect блокира опити за следене на интернет активността на потребителите от страна на уебсайтовете.

Smart HTTPS

HTTPS се превръща във все по-масов стандарт за сигурност на сайтовете, но много сайтове все още не го използват или не го използват по подразбиране. Това е протокол за криптиране, който защитава връзката ви от подслушване на интернет трафика в мрежата, която използвате. Smart HTTPS прави така, че автоматично зарежда сайта, който се каните да отворите, в неговата HTTPS версия. Ако такава липсва, се зарежда нормалната HTTP версията.

History Cleaner

Изтрива историята на вашия браузър след определен брой дни, който сте заложили предварително. Може да се настрои и така,че датрие историята една минута, след като браузърът спре да се използва.

DuckDuckGo Privacy Essentials

Разработена от търсачката DuckDuckGo, тази приставка дава набор от инструменти за поверителност: показва дали на сайта има тракери, каква е политиката за поверителност, дали връзката със сайта е криптирана. И разбира се, позволява ви да търсите през DuckDuckGo вместо през Google.

Подобни статии

1 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *