Меню Затваряне

Facebook пуска устройство за видеочат от дома. И какво от това ли?

Обновена на 10.10.2018 от Questo

Facebook ще пуска собствено устройство за видеочат от дома, но това не е най-важното. Наречено Portal, то ще следи движенията ви, ще слуша за гласови команди и ще може да се свързва с Alexa, умният домашен помощнок на Amazon.

Това вече е малко притеснително. Всъщност това са първите отзиви след обявяването на Portal, който ще струва между 200 и 350 долара (в зависимост от това коя версия си купите).

Всички знаем за глада на Facebook за лични данни. Показването на Portal идва в момент, когато социалната мрежа е атакувана от много страни заради начина, по който събира и обработва лични данни. Наистина ли е благоразумно да съобщиш за домашен умен асистент, който слуша и вижда всичко в дома ви, точно сега?

Да припомним, че тази година Facebook попадна в центъра на няколко големи скандала. От една страна компанията съобщи, че данните на 87 нейни потребители са били събрани от фирмата за анализ на данни Cambridge Analytica за създаването на техни личностни профили.

През септември Facebook откри бъг във функцията View As, който позволява неоторизиран достъп до поне 50 млн. профила в социалната мрежа.

Освен това компанията оглави индекса за информационни пробиви Data Breach Index. Причината е функция в търсачката на Facebook, която ви позволява да идентифицирате профила на човек, на когото знаете само телефонния номер.

И така, Facebook събира много данни за потребителите си, но може ли да ги пази? Горните примери не позволяват да се даде еднозначен отговор. Или ако трябва да има отговор, той би бил по-скоро „Не“. Какво тогава ще се случи, когато социалната мрежа започне да събира информация не само за нашите интереси и приятели, но и за нещата, които правим в дома си?

Facebook обещава, че няма да ни подслушва, тъй като всички видеоразговори по Portal ще са криптирани от край до край. По същия начин сега са криптирани чатовете в Messenger и Facebook не може да види какво си пишете с приятелите си, знае се единствено с кого и кога сте чатили.

Криптирането от край до край е удачна идея, но тя не решава проблема, че слагате още един микрофон и камера в дома си. A Facebook отдавна иска да ви накара да направите това. През юни 2018 г. компанията поиска да патентова технология, позволяваща й да следи какви реклами гледате по телевизията.

Целта на технологията е да бъде нещо като телеметрична услуга. Facebook следи какви реклами се въртят на домашния телевизор, а когато засече реклама, обозначена със съответния звуков сигнал, системата си записва тази информация. След това Facebook продава събраните данни на медии и рекламодатели, за да знаят те какви реклами се гледат повече и кои по-малко.

Умните устройства, които „слушат“ за гласови сигнали или команди, имат една слабост. Те могат да бъдат манипулирани с високочестотни звукови команди, които са неуловими за човешкото ухо, но се чуват и разбират от устройството. Вече има примери за ултразвукови команди, с които могат да се манипулират смартфони или домашни асистенти като Alexa. На теория това означава, че някой може да използва ултразвукова команда, за да управлява умното устройство и да го накара да прави каквото поиска – например да отвори злвореден сайт.

Facebook ще трябва да докаже, че може да се справи със своите уязвимости и да пази поверителността на потребителите си. Събитията от последните дванайсетина месеца обаче не сочат в тази посока. Нека не забравяме, че Facebook разполага с над 2 млрд. потребители. Това го превръща в една от най-големите частни системи за събиране на данни и метаданни в света. Ето защо идеята за устройство, с което Facebook слуша и вижда(без да слуша и вижда) какво се случва в дома ви, не звучи толкова добре. Интересно какво ли мисли Марк Закърбърг по въпроса.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *