Меню Затваряне

Как да блокирам криптокопач Coinhive

Обновена на 11.11.2017 от Questo

Браузърните криптокопачи са новата мода в монетизирането на уеб съдържание. Това са скриптове, които се зареждат заедно с отворения от вас сайт и започват да използват процесора ви, за да копаят криптовалути. Изкопаното отива не по ваша сметка, а по сметката на човека, който е сложил там скрипта.

В повечето случаи собствениците на сайтове сами слагат такива скриптове, за да изстикат всяка възможна стотинка от трафика, който посетителите генерират. Потребителите не печелят нищо от цялата работа, а освен това компютрите им се натоварват от големия обем работа, който извършват.

Вероятно най-популярният браузърен скрипт за копаене е Coinhive. Според различни анализи, на които съм попадал, той може да се открие в хиляди сайтове. Използвали са го дори големи портали като The Pirate Bay в глобален мащаб и сайтът на „Монитор“ в регионален. Обикновено тези сайтове не ви предупреждават, че имат скрипт за копаене на криптовалути. Защо да ви казват, след като по всяка вероятност вие ще искате да го изключите или просто ще спрете да посещавате сайта?

Има един сравнително лесен начин да блокирате Coinhive скриптове на системно ниво. Макар невинаги да е ефективен, той не изисква да инсталирате допълнителен софтуер или приставки и това го прави подходящ като някакво решение на първо време.

За да блокирате криптокопачи, ще трябва да добавите домейна на Coinhive в hosts файла на вашия компютър. Този файл е нещо като филтър, който спира достъпа до определени места в интернет, които са добавени в списъка му.

Файлът се намира в папката etc. Ако сте с Windows, в общия случай адресът на тази папка е нещо такова(зависи от версията на операционната система): Windows\System32\drivers\etc. Отворете файла с Notepad. Някои версии на Windows изискват да отворите файла като администратор (Open as administrator).

Съдържанието на hosts би трябвало да изглежда приблизително така:

# Copyright (c) 1993-2006 Microsoft Corp.
#
# This is a sample HOSTS file used by Microsoft TCP/IP for Windows.
#
# This file contains the mappings of IP addresses to host names. Each
# entry should be kept on an individual line. The IP address should
# be placed in the first column followed by the corresponding host name.
# The IP address and the host name should be separated by at least one
# space.
#
# Additionally, comments (such as these) may be inserted on individual
# lines or following the machine name denoted by a ‘#’ symbol.
#
# For example:
#
# 102.54.94.97 rhino.acme.com # source server
# 38.25.63.10 x.acme.com # x client host

# localhost name resolution is handle within DNS itself.
# 127.0.0.1 localhost
# ::1 localhost

Сега копирайте и сложете под последния ред следните редове:

0.0.0.0 www.coin-hive.com
0.0.0.0 coin-hive.com
0.0.0.0 www.coinhive.com
0.0.0.0 coinhive.com

Ето как ще се промени съдържанието на файла:

# 127.0.0.1 localhost
# ::1 localhost

0.0.0.0 www.coin-hive.com
0.0.0.0 coin-hive.com
0.0.0.0 www.coinhive.com
0.0.0.0 coinhive.com

Запаметете промените и затворете файла. Слабостта на този метод е, че списъкът със сайтове, които хостват криптокопачи, се увеличава. Така че ще трябва да овбновявате hosts файла при всеки нов адрес, за който сте установили, че поддържа копач.

Ако не ви се бърника в системните файлове, има и други решения, които блокират Coinhive. Едното е да инсталирате на браузъра си приставка, която засича сайтове с Coinhive скрипт и ги блокира. Имената варират в зависимост от бруазъра, който използвате, но бихте могли да опитате с имена като No Coin, който го има във версия и за Chrome, и за Firefox. Или пък просто потърсете в Google за cryptomining blocker.

Ако имате приставка за блокиране на реклами като AdBlock, бихте могли да добавите адреса https://coin-hive.com/lib/coinhive.min.js към списъка с блокирани сайтове.

Нито един от изброените варианти – включително и този с hosts файла – не ви гарантира спасение от криптокопачите. Но тези решения са добро начало в борбата срещу това, което се очертава като наследник на попъп рекламите и завземането на изчислителен ресурс.

Подобни статии

2 Comments

  1. qwerty

    Запаметете промените и затворете файла.
    ПО-добре е файла да се запише в друга папка и чак тогава да се прехвърли в „основната“ с опцията да се замени този в Windows\System32\drivers\etc.
    Отделно трябва на Notepad файла да му се добави и съответното разширение.
    Поздрави!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *