Меню Затваряне

Как да криптирам съобщения в емоджита

Обновена на 11.10.2019 от Questo

Emoji-aes е малък онлайн инструмент, който криптира съобщения и подменя символите с емоджита. Той може да е полезен на тийнейдърите и хората, които използват много емоджита разговорите си, за да прикриват комуникацията си в месинджъри и социални медии.

Инструментът е с опростен, но достатъчно интуитивен дизайн. За да го използвате, ще трябва предварително да си измислите ключ, с който да криптирате съобщенията си (аз използвах 12345678, но всяка клавишна комбинация би трябвало да свърши работа). Ключът трябва да се знае от вас и човека, с когото ще комуникирате; така че постарайте се да е труден за познаване.

Криптирането става сравнително лесно: въвеждате съобщението, което искате да криптирате, след това ключа, с който искате да го криптирате, и натискате Encrypt. Копирате готовия резултат и го пействате в чата с човека, за когото е предназначено съобщението.

Ето как изглежда изречението „Утре ще ходим ли на кино“, криптирано с ключ 12345678:

За да разкодира съобщението, получателят трябва да го копира и пейстне в Emoji-aes, да въведе ключа и да натисне Decrypt.

Декодерът работи както с латиница, така и с кирилица, така че можете да криптирате съобщения на български.

Emoji-aes не е нещо революционно и с нищо не се различава от кой да е шифриращ инструмент в интернет. Заради голямата популярност на емоджитата обаче съобщение, съставено от 50-ина емоджита изглежда по-малко съмнително от нещо подобно: vvaW8cucSRZ/LYoQOkQYWu7AMpnIv2s4fHJPpF+1BS0Z1UBj0y8vNPjpRkNi6F7a (това пак е „Утре ще ходим ли на кино“, но кодирано с aesencryption.net). Всъщност това, което Emoji-aes прави, е да замени всеки символ от крайния резултат от шифроването с емоджи.

Повечето месинджъри предлагат криптиране от край до край. Това означава, че докато пътуват от подателя до получателя, съобщенията не могат да бъдат „прихванати“: т.е. някой да ги прочете, подслушвайки интернет трафика или получавайки достъп до сървъра на компанията, която осигурява месиджинг услугата.

Криптирането от край до край обаче не променя факта, че някой може да прочете съобщенията ви ако разполага с достъп до вашия акаунт във Facebook например или просто ако разглежда телефона ви. Emoji-aes решава отчасти този проблем, превръщайки съобщенията в на пръв поглед безсмислена върволица от емоджита.

Има и неудобства. Едното е, че заради многото писане, копиране и пействане, инструментът не е удобен за работа със смартфон. А именно през смартфона се извършва голяма част от онлайн комуникацията.

Другото неудобство е, че ще трябва да измислите и запомните ключ за шифриране. Тъй като той е единственото нещо, което скрива съобщенията, ще трябва да се постараете да е труден за отгатване (жокер: не използвайте 12345678).

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *