Меню Затваряне

Три инструмента за проверка на зловредни сайтове

Обновена на 24.10.2015 от Questo

blacklisted

Сайтовете могат да се използват като средство за инжектиране на зловреден код на компютъра ви. Дори само посещаването на един такъв „заразен“ сайт може да доведе до инсталирането на малуер, чийто автор след това използва за постигане на целите си. Целите може да са разнообразни – например на екрана ви да излизат рекламки или пък да се следи кои страници посещавате в интернет.

Малуеръ тсе използва и за следене на дейността в държавни институции. Например руски хакери са използвали сайтове с малуер, за да следят държавни институции в България, ако се вярва на този доклад.

Тази статия представя накратко няколко инструмента за сканиране на сайтове с цел откриването на малуер. Те са онлайн базирани (което означава, че не трябва да инсталирате нищо на компютъра си), безплатни и сравнително лесни за ползване.

1. Sucuri Website Malware Scanner

Вездесъщият скенер на Sucuri е един от най-масово използването за откриване на подозрителни сайтове. Преди около година го използвах, за да проверя надеждността на най-посещаваните български сайтове, и скенерът откри проблеми при част от тях. Ползването на скенера е просто: въвеждате адреса на сайта, който искате да проверите, и избирате сканиране. Платформата засича както потенциално опасен код, така и остарели версии на софтуера и други проблеми.

2. Scumware

Scumware представлява база от данни с адресите на подозрителни сайтове, която е удобно разделена по страни. така може да видите например колко са базираните в България уебстраници, при които има проблеми (ако случайно ви интересува, към момента на публикуване на статията броят им е над 20 хил.) Освен точният адрес, базата данни показва IP адреса, на който се хоства сайта, както и името на подозрителния файл.

3. Quttera

Работи на сходен на Sucuri Scanner принцип, но обикновено отнема малко повече време, за да приключи сканирането.

Ако някога решите да използвате някои от тези скенери (или друг подобен), не забравяйте, че често се случва те да дадат фалшив положителен резултат. Много сайтове имат скриптове, които по същността си са напълно безобидни, но скенерът ги възприема като заплаха.

 

Подобни статии

3 Comments

  • Questo

   Привет, Стефан, без дори да съм си направил регистрация мога да кажа, че Moonbitcoins много съмнително. Аргументите ми:
   1. Сайтът им е пълен с реклами от Google. Нито една уважаваща се институция, която се занимава с финансови услуги, няма да сложи реклами на основната си платформа. Нелепо е.
   2. Виждат се граматически грешки дори по менютата на сайта. Това обикновено е много лош знак.
   3. Самият сайт не функционира правилно – бутонът за регистрация на един от предлаганите „планове“ не прави нищо освен да връща потребителя по-нагоре към страницата
   4. Потребителските отзиви за Moonbitcoins в Trustpilot са кошмарни. Повечето потребители си го определят като измама
   5. В няколко сайтове за измами открих отрицателни ревюта за Moonbitcoins

   Съветвам ви да го избягвате

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *