Меню Затваряне

Почти 1 млрд. души са застрашени от Stagefright. Проверете дали сте един от тях

Обновена на 11.08.2015 от Questo

phones

От около 2 седмици Stagefright е една от основните теми в света на мобилните технологии. Това е бъг в сигурността на Android, който позволява хакването на мобилен телефон дори само с изпращането на един MMS.

Първоначалните прогнози на експертите са, че от Stagefright са застрашени около 950 млн. устройства, работещи с Android. В момента големите производители на смартфони с Android се подготвят да представят пачове за отстраняване на проблема. Междувременно обаче вие може да проверите дали устройството ви е уязвимо – и евентуално да вземете предпазни мерки.

Започнете като инсталирате Stagefright Detector – безплатно приложение, което проверява дали телефонът ви е уязвим към бъга. Ако тестът с приложението потвърди проблем със сигурността, ще трябва да направите някои промени в настройките на телефона си.

Проблемът със Stagefright идва от начина, по който Android упрявлява получаването и складирането на MMS съобщения. При голяма част от устройствата програмата, която отговаря за управлението на тези съобщения, е настроена автоматично да ги извлича и съхранява на телефона. Затова е възможно една Stagefright атака да се окаже успешна дори и ако не сте отваряли заразен файл.

Ето защо най-важната превантивна стъпка е да деактивирате автоматичното извличане на съобщения от телефона ви. В общия случай това става от Settings>Messages>Disable MMS auto-fetching (настройките може да варират в зависимост от версията на Android и програмата, която се грижи за четенето на мултимедийните съобщения). Ако менюто на телефона ви е на български, търсете отметка „Автоматично извличане на съобщения“ – или нещо от сорта – и махнете отметката.

Stagefright не е единственият проблем със сигурността на Android, открит през последните 10-ина дни. В този период наяве излязоха още няколко пробойни в най-ползваната мобилна операционна система на планетата. Последният засега открит бъг беше представен от IBM. Той засяга потребители с Android 4.3 и нагоре. Повече информация за проблема има в това клипче:

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *