Меню Затваряне

Коронавирусът може да доведе до фишинг кампании

Обновена на 09.03.2020 от Questo

С потвърждаването на заразени с коронавирус в България могат да се очакват и фишинг кампнии, които ще екплоатират обществения интерес към темата.

Всяко тревожно събитие като епидемия, природно бедствие или извънредно положение обикновено води след себе си фишинг измами. Когато хората се страхуват за безопасността си, те са по-склонни да вярват на фалшиви имейли.

В световен мащаб вече има случаи на фишинг. Измамниците се представят за служители на Световната здравна организация и разпращат фалшиви имейли със зловредни прикачени файлове, които уж съдържат съвети за прадпазване от вируса.

С появата на случаи на коронавирус в страната може да се очакват подобни имейли на български език. Обикновено те съдържат зловредни прикачени файлове/линкове, които, ако бъдат отворени, могат да заразят компютъра ви с малуер.

Зловредните файлове се кръщават с имена, които предизвикват у потребителя желание да ги отвори. В случая с коронавирус такива може да са:

Списък на лечебните заведения, които примат пациенти с коронавирус
Списък на градовете с регистрирани случаи на коронавирус
Списък на местата, където може да се изследвате безплатно за коронавирус
Списък с превантивни мерки за ограничаване на инфекцията

Ако получите подобен имейл, бъдете много внимателни. Важната за общественото здраве информация се разпространява от държавните институции през медиите, а не чрез мейли до индивидуалните потребители.

Истерията около коронавируса може да ви докара друг вид вирус (компютърен), който е не по-малко опасен.

Подобни статии

2 Comments

  1. Pingback:Масово се регистрират домейни, свързани с коронавируса – Questona

  2. Pingback:Хакери и коронавирус: как се експлоатира истерията – Questona

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *