Меню Затваряне

Нова фишинг кампания и срещу клиенти на Fibank

Обновена на 14.02.2020 от Questo

Възможно е да сте получили имейл от името на Първа инвестиционна банка със заглавие Account on hold и следното съдържание:

„Уважаеми клиенти, бихме желали да Ви уведомим, че поради техническа профилактика, достъпът до Моята Fibank e временно ограничен. Молим да ни извините за причиненото неудобство и да опитате да достъпите услугата по-късно! Моля, влезте сега във вашия акаунт и завършете настройката на него“

Това е фишинг имейл. Не го отваряйте и не натискайте посочения в него линк за „вход в системата“. Той води към фишинг страница, която изглежда така:

Както се вижда в ограденото в червено поле, адресът на страницата няма нишо общо със сайта на банката. Но пък има SSL сертификат (катинарчето в адрес бара), а до логин формата има предупреждение да не предоставяте личните си данни на такива страници.

Авторът на фишинг кампанията очевидно има чувство за хумор, но предупреждението може да ви заблуди, че страницата е легитимна.

Ако попълните потребителско име и парола, сайтът ви препраща към друга фишинг страница, където трябва да въведете имена, номер на банкова карта и CVC.

Едва ли е необходимо да обяснявам, че не трябва да го правите. Попълнените данни биват откраднати и с тях ще бъде злоупоттребено.

Банките никога не искат лични данни по имейл. Игнорирайте подобни съобщения, тъй като обикновено става дума за фишинг.

В момента се провежда и масирана кампания срещу клиенти на Уникредит Булбанк.

Внимавайте.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *