Меню Затваряне

Questona.com: Първите три, всичките шест

На 25 февруари се навършват 3 години от стартирането на questona.com: малък блог, посветен на онлайн сигурността и защитата на личните данни в интернет. Всъщност обаче историята на сайта е малко по-дълга и започва през 2011 г. Реших, че за годишнината ще е интересно да я споделя с читателите.

2011

Questona.com беше стартиран през април 2011 г. като блог за любопитни факти не само от сферата на информационната сигурност. В него се публикуваха статии, формулирани като въпроси с отговор, откъдето и името Questona.

Статиите засягат интересни, но малко известни факти и какви ли не теми. Като например защо минералната вода всъщност е безумно надценена стока, кой е Умният Ханс и кои са най-богатите рапъри в България на база приходите им от собствен бизнес.

2012

След около година съществуване реших да сменя формата на сайта и да го трансформирам в платформа за въпроси и отговори, и то на английски. Идеята беше съдържанието в Questona да се създава не само от мен, но и от потребителите, тъй като две глави мислят по-добре от една, пък за много да не говорим.

Умишлено пуснах новия формат на сайта на английски, за да не се ограничава съдържанието само до българските потребители. Проблемът беше, че така структуриран, Questona просто не можа да си намери място сред огромната конкуренция от англоезични Q&A сайтове. Самият аз нямах нито времето, нито възможностите да популяризирам проекта и да го направя по-видим за търсачките. Все пак това беше един полезен опит, който ме научи на… [довършете изречението с популярно клише по ваш избор]

2014

След като известно време се чудих какво да правя и дали изобщо да подновявам хостинга и домейна за още една година, реших да се върна към формата въпрос – отговор, като обаче наблегна нишова тема, каквато е информационната сигурност.Така в края на февруари сайтчето блесна с нова визия и нова концепция.

Защо точно онлайн сигурност и защита на личните данни? Ами защото на никой не му пука за това, а тази тема е много, много, ама много важна. Някои от вас вероятно вече са го разбрали, след като компютърът им е бил заразен с рансъмуер, или след като някой им е откраднал профила във Facebook, или след като им е опразнил сметката в PayPal. Голяма част от останалите също ще го разберат едва след като им се случи нещо подобно.

Аз не съм програмист и не съм добър в разбирането на езици за програмиране. Това, в което съм добър, е да обяснявам сложните процеси и понятия по прост и разбираем начин. А точно от това имат нужда потребителите. Повечето статии на тема информационна сигурност в българските медии са директен превод от чуждестранни медии и не дават никаква идея на читателя защо това, за което се пише, е толкова важно.

В края на 2014 г. беше направена и последната засега голяма промяна в дизайна на Questona: смяна на основната тема. От тогава по дизайна са правени сравнително малки козметични промени, което вероятно означава, че е крайно време да се помисли за нови дрешки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *