Меню Затваряне

Непълнолетни хакери са пробили системата за експериментално машинно гласуване

Обновена на 25.08.2015 от Questo

anonymous

Миналата седмица Централната избирателна комисия реши да позволи машинно гласуване по случай предстоящите местни избори. To ще е възможно само в 50 софийски избирателни секции и само при избора на общински съветници. При машинното гласуване гласоподавателите пак влизат в тъмна стаичка, но вместо с хартиена бюлетина дават гласа си чрез електронно устройство.

С машинно гласуване в България се експериментира от години, но това е първият път, в който официално на гласоподавателите ще бъде позволено да гласуват с натискане на бутон вместо с химикал. Знаехте ли обаче, че при експерименталното машинно гласуване са засечени опити системата да бъде хакната?

Това поне твърди бившият председател на Народното събрание Цецка Цачева по време на заседание през 2014 г. По време на засеганието присъстващите обсъждат рисковете от машинно гласуване. Тогава Цецка Цачева, която защитава идеята да се гласува машинно, споменава, че има примери с 16-18-годишни хакери, които са хакнали системата за машинно гласуване, докато седят в коридорите на избирателните секции.

Точните й думи са: „Там [при машинното гласуване – бел. а.] също са възможни хакери 16 – 17 – 18 годишни, с лаптопа си в коридора да хакнат системата, каквито примери има достатъчно, на високо ниво подадени. Така че по темата за сигурността ние споделяме вашите притеснения, но това не означава, че ние трябва да не търсим варианти за гарантиране на тази сигурност, защото и хартиените бюлетини не създават достатъчно такава гаранция.“

Думите на Цачева са записани от стенографа на заседанието и може да бъдат прочетени тук.

За последно Министерски съвет е възложил поръчка за апаратура за машинно гласуване през септември 2014 г., показват данните в сайта на Агенцията за обществени поръчки. Доставчикът на техниката е издателска къща „Сиела“, а апаратурата е с марката Smartmatic – това е и една от най-известните компании за производство на устройства за гласуване.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *