Меню Затваряне

5 настройки за сигурност в Windows 10, които не трябва да пренебрегвате през 2021

Обновена на 21.03.2021 от Questo

В тази статия ще разгледаме няколко настройки за сигурност в Windows 10, които ще направят операционната система още по-надеждна.

Въпреки че Windows си има собствен антивирусен софтуер, допълнителното настройване на системата намалява вероятността устройството или личните ви данни да пострадат.

Да започваме!

Колко популярна е Windows 10

Windows 10 е най-популярната версия на операционната система в България. По данни на Statcounter тя държи над 53% от всички Windows инсталации в страната към края на 2019 г.

Източник: StatCounter Global Stats – Windows Version Market Share

Засега това е последната като номер версия на Windows, която ще наследи Windows 7 и 8 и различните й подверсии.

Междувременно на 14 януари 2020 Microsoft прекрати поддръжката на Windows 7. Това означава, че компанията вече няма да предоставя ъпдейти за тази опрационна система. Ако я използвате в момента, обмислете варианта да преминете към Windows 10.

Защо е важно да направите ъпдейт до Windows 10?

Досега ъпдейтите за Windows 7 се използваха, за да отстранят уязвимости в операционната система. Липсата на поддръжка в бъдеще означава, че Windows 7 няма да получава ъпдейти и ще е незащитена срещу новоткрити уязвимости.

Това е като да носите броня с дупки, за която не можете да намерите майстор, който да я поправи.

Емблематичен е примерът с Windows XP. Тя не се поддържа от години и за нея са известни над 230 критични уязвимости. Въпреки това Windows XP все още е инсталирана на 2.67% от всички настолни компютри в България.

Някои потребители продължават да използват неподдържани системи, защото са свикнали с тях и се страхуват да ги сменят. Други просто искат да си спестят разхода за нова операционна система.

Трети си инсталират пиратски версии на Windows 10. Това също не е добра идея, защото пиратския софтуер може да съдържа зловреден код (или да е податлив на такъв).

Как да затегнете настройките за сигурност в Windows 10?

настройки за сигурност Windows 10

Ето 5 прости настройки, който ще направя компютъра ви по-защитен от различни заплахи.

1. Криптирайте твърдия диск

Вероятно много сте слушали за ползите от криптирането на твърдия диск, но никога не сте го правили досега.

Време е да започнете. Криптирането на данните ги предпазва от неоторизиран достъп. Ако някой открадне лаптопа ви, няма да може да отвори криптираните файлове.

Windows 10 разполага с настройка за криптиране на данни. Но не бъркайте Device Encryption с BitLocker. Официално той не е включен в Windows 10 Home, въпреки че се на четох на потребителски ревюта, според които може да се използва в тази версия на Windows. Ето как да криптирате флашка с BitLocker.

За да криптирате данните на устройството трябва да си регистрирате Microsoft акаунт. След това трябва да проверите дали компютърът ви покрива необходимите изисквания.

Отвоерете Start и напишете System Information, за да отворите едноименния системен прозорец. В лявата част на прозореца ще видите System Summary. Натиснете го.

След това потърсете в списъка в дясната част Device Encryption Support. Ако срещу него има надпис Meets requirements, можете да активирате криптирането в Windows 10.

А това става по следния начин.

Start>

Settings>

Update&Security>

Device encryption>

Turn on

2. Активирайте двуфакторна автентикация за Microsoft акаунт

Вероятно разполагата със собствен Microsoft акаунт, в който влизате с имейл и парола. Една от полезните настройки за сигурност в Windows 10 е да използвате двуфакторна автентикация, когато влизате в акаунта си.

Двуфакторната автентикация защитава профила ви от достъп от непознати устройства. Когато засече опит за такъв(пример: някой е разбрал паролата ви и пробва да се логне от неговия компютър), системата изисква въвеждането на допълнителен код за достъп. Той се генерира на момента и ви се изпраща като текстово съобщение или телефонно обаждане, така че само вие можете да го получите.

Ето как да активирате двуфакторна автентикация.

Идете в настройките за сигурност като се логнете с вашия профил. От Two-step verification Изберете Set up two-step verification.

Ще трябва да посочите как искате да получавате генерираните на момента кодове за достъп. По подразбиране можете да избирате между имейл, SMS и телефонно обаждане.

Можете да използвате и безплатното приложение Microsoft Authenticator. След като го инсталирате на телефона си, то ще генерира необходимите кодове.

От Microsoft съетват да посочите поне три имейла/телефонни номера, когато настройвате двуфакторната автентикация на вашия акаунт. Ако посочите само един и изгубите достъп до него (пример: забравите си паролата на мейла), не можете да получавате кодове за достъп и съответно не можете да влизате в Microsoft акаунта.

3. Защитете файловете си с Controlled folder access

Това е настройка в Windows 10, която защитава файловете в избрани от вас папки на твърдия диск.

Функцията блокира всеки опит на непознат софтуер да модифицира или трие файловете в защитените папки. Това я прави полезна за защита от рансъмуер, който обикновено се опитва да криптира файловете на заразения компютър.

За да използвате Controlled folder access, трябва да посочите папките, които искате да защитите. Ето как става това.

Start>

Settings>

Update & Security>

Windows Security>

Virus & threat protection>

Virus & threat protection settings>

Manage settings>

Controlled folder access>

Manage Controlled folder access>

Protected folders>

Add a protected folder

Изберете папките, които искате да бъдат предпазени. Това е!

4. Използвайте System Restore

Да предположим, че компютърът ви е пострадал от зловреден код. Няма ли да е хубаво, ако имаше функция, с която да върнете системните настройки до състоянието, в което са били преди атаката да се случи?

Такава има. Казва се System Restore и я сравняват с машина на времето, тъй като връща състоянието на операционната система до минало състояние

Отворете Start менюто и напишете Create a restore point, за да я откриете чрез търсачката на Windows. На екрана ще се появи прозорец System Properties.

Изберете таба System Protection, а след това Configure> Turn on system protection.

Когато настройката е активна, можете да създавате ръчно т.нар. точка на възстановяване на системата.

От същия прозорец изберете Create и потвърдете с ОК.

5. Активирайте Windows Defender Firewall

Windows 10 има вградена защитна стена. Тя блокира достъпа на потенциално опасни приложения до вашия компютър.

Добре е да я държите включена като доълнителен защитен слой. Много потребители се оплакват, че защитната стена блокира различни видове софтуер като мултиплейър игри. Това обаче е поправимо и е бял кахур на фона на ползите, които получавате.

Ето как да активирате защитната стена на Windows 10.

Start>

Settings >

Update & Security>

Windows Security>

Firewall & network protection

Активирайте Windows Defender Firewall (ако е на On, вече е активирана).

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *