Меню Затваряне

Mozilla иска да интегрира Tor в браузъра си Firefox

Обновена на 04.06.2018 от Questo

Mozilla работи по проекта Fusion, чиято цел е да интегрира своя браузър Firefox с технологията зад Tor и така да осигури по-добра защита на личните данни за своите потребители. За момента проектът е в експериментална фаза и не са посочени срокове, в които се очаква той да бъде завършен, а резултатите от него – да са достъпни за крайния потребител. Посочва се само, че средносрочните цели на Mozilla са да открие ефективен начин, чрез който да интегрира Tor в своя браузър, или пък да подобри защитата от fingerprinting – метод за идентифициране на потребителя чрез данните от неговото устройство.

Mozilla и Tor вече имат установено партньорство и някои от функциите в Tor Browser са имплементирани във Firefox. Самият Tor Browser е базиран на Firefox, но засега двата софтуера функционират отделно. В момента, за да използвате Tor, трябва да отворите Tor Browser, въпреки че има приставка, която ви позволява да отваряте Tor сайтове направо от Firefox.

От Mozilla, изглежда, искат да създадат Tor-подобна версия на Firefox, която да дава технологията на Tor в ръцете на масовия потребител.

Има някои съмнения в каква степен това ще навреди на самата Tor мрежа. Firefox е един от най-популярните интернет браузъри в света и напив на нови потребители в Tor мрежата може да затрудни функционирането й. Също така някои сайтове блокират IP адреси, които са свързани със скрития интернет; тези сайтове ще са недостъпни за потребителите, които решат да изпозлват новата функционалност на Firefox.

Tor се използва от почти 2.5 млн. души от цял свят, от които около 20 хил. души са от България. В момента генерираният трафик е около половината от това, което сървърите в мрежата на Tor могат да понесат, ако се вярва на статистиката.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *