Меню Затваряне

Как да видя какво се крие зад скъсения URL адрес

hacker

Скъсените URL адреси са масово използвани в Twitter и в останалите социални медии. Едва ли никога не сте се сблъсквали с тях, но ако понятието не ви говори нищо, то ето ви един пример за скъден адрес. Вместо да изписвам следния дълъг линк: http://questona.com/eto-zashto-ne-tryabva-da-kazvate-imeto-na-domashnia-wifi/ мога просто да използвам скъсения й вариант: http://goo.gl/Cil9EW. Това спестява място и символи, поради което основното приложение на скъсените адреси е Twitter, където потребителите разполагат с ограничен брой знаци, за да въведат съобщението си.

Но скъсените адреси се използват и от хакерите, за да ви насочат към заразени с вируси сайтове или зловреден софтуер. Например трудно е да познаете, че когато кликнете върху този адрес bit.ly/1zo5ho5, той всъщност ви отпраща на questona.com. Хакерите разчитат, че чрез скъсените URL адреси могат да накарат повече потребители да кликнат върху заразените им с вируси линкове.

Затова трябва да внимавате винаги, когато някой ви изпрати съкратен URL адрес. Добрата новина е, че да проверите накъде всъщност води такъв адрес е съвсем лесно. И ви препоръчвам да правите тази проверка всеки път, когато някой ви изпрати скъсен линк: дори и да е някого, когато познавате.

Най-лесният начин е да използвате някой от тези сайтове:

checkshorturl.com
longurl.org

Разбира се, това не са единствените сайтове, които ще ви свършат работа; давам ги за пример просто защото излизат на първо място в търсачката. Може да потърсите за подобни, използвайки Google и ключови думи от рода на expand short url.

Те показват какъв е истинският адрес, към който ви води скъсения линк. Трябва само да въведете скъсения линк в полето и сайтът ви показва реалния адрес, към който води връзката. Ако например въведете в някой от тези сайтове bit.ly/1zo5ho5, той ще ви покаже, че истинският адрес всъщност е questona.com.

Подобни статии

4 Comments

    • Questo

      Жоро, може да скъсите адрес с някой от многото сайтове за тази цел като https://goo.gl, https://bitly.com или друг подобен. Потърсете повече такива сайтове в Google с ключова дума url shortener

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *