Меню Затваряне

Как да възстановя изтрито съдържание на сайт

Обновена на 26.01.2015 от Questo

googcle-cache

Често се случва информацията на един сайт да бъде подменена с нова или просто изтрита. Проблемът идва, ако изтритото съдържание е било важно и искате да имате достъп до него. Например представете си блог, в който се публикува грешна информация или клевети, които в последствие са изтрити. Засегната страна може да докаже, че тези клевети действително са били публикувани, дори и вече да не са достъпни на сайта.

Или пък сайт, на който са били публикувани инструкции за работа. Със смяната на календара обаче инструкциите са изтрити и са сменени с нови. Как можем да прочетем старите инструкции?

В тази статия ще разгледаме два прости, но ефективни метода да възстановите онлайн съдържание, което по една или друга причина вече не съществува. Тези методи могат да са ви особено полезни, когато искате да проследите промени в съдържанието (например да откриете по-стара версия на текст, публикуван в сайт) или просто да видите какво е имало на даден сайт в определен момент в миналото.

1. Google Cache. Кешът на Google е мощен инструмент, който запомня всичко, което някога е публикувано в интернет. Паметта на Google Cache не е вечна – след определен период от време тя забравя старото съдържание. Освен това потребителите и собствениците на сайтове имат възможност да накарат Google да забрави за старо съдържание, което се съхранява в кеша на интернет търсачката.

Ако досега не сте знаели за Google Cache, направете следното: напишете произволна дума в Google и задайте търсене. В списъка с резултатите обърнете внимание, че всеки резултат съдържа заглавие, линк и резюме на страницата. Забележете, че до линка има зелено триъгълниче. Когато го натиснете би трябвало да се появи бутонче „Кеширана версия“. Ако натиснете и него, Google ви отвежда в кешираната версия на страницата. Ако сега сравните тази страница със страницата, до която ви отвежда линка, е много вероятно да откриете съществени разлики в съдържанието.

2. Internet Archive Wayback Machine. Този инструмент, който може да се намери тук, върши страхотна работа, ако искате да откриете съдържанието на един сайт в конкретен момент в миналото. Базата му данни включва около 452 млрд. уебстраници. Трябва само да въведете адреса на сайта и приложението ще ви покаже съдържанието на сайта по дати. Имайте предвид, че Wayback Machine не запаметява регулярно съдържанието на сайтове с малка посещаемост и обновявания и съответно за тях има по-малко информация.

2 Comments

  1. Въпрос

    След колко време може да се очаква Google Cache да забрави старо съдържание, така, че да не е откриваемо при сърч? Бяха публикували лична информация, която помолих да махнат, но вече почти месец кеша седи. Честото сърчване спомага ли за това инфомацията от него да не изчезва?

    • Questo

      Здравейте, ако сте подали заявка с Remove Outdated Content, би трябвало да обработят заявката ви за няколко дни. Възможно е да са отказали да изпълнят заявката. Често сърчване няма да окаже влияние. Малко повече информация за инструмента: https://questona.com/google-cache-remove-outdated-content/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *