Меню Затваряне

Първите три: Как да си измислим псевдонаука

„Първите три“ е минисерия от статии, посветена на третата годишнина на Questona. Макар в момента да е блог за онлайн сигурност, Questona стартира през 2011 г. като платформа за интересни факти, представени под формата на въпроси и отговори. Въпреки че на пръв поглед нямат нищо общо с хакери, малуер и компютърни престъпления, някои от статиите всъщност разкриват един от основните проблеми в информационната сигурност: човешкото лековерие. Ето защо ги споделям с читателите.

Измислете цел на псевдонауката
Помислете с какво ще се занимава вашата псевдонаука – дали ще помага на хората да подобрят самочувствието си, дали ще им помогне да развият невероятни способности на лидер или плейбой, дали ще им помогне да станат по-здрави и да живеят по-дълго, дали ще им помогне да забогатеят на финансовите пазари… и т.н.

Измислете име и произход на псевдонауката
Трябва да си изберете име, което звучи мистериозно и интригуващо. Пример: соционика. Трябва да измислите и къде се е зародила тази псевдонаука. Удачни възможности са: замислена от руски учени по време Студената война; създадена за целите на морските тюлени в Афганистан; разработена от Северна Корея за целите на борбата срещу капитализма. Такива истории едновременно впечатляват последователите и звучат достатъчно достоверно. А и не могат да се докажат. Другият вариант е да заявите, че основите на вашата псевдонаука са положени още от древна цивилизация. А ако сте много нагли може да твърдите, че сте открили нещо ново и невероятно, което учените по някаква причина досега са проспали и не могат да обяснят.

Измислете твърдения на вашата псевдонаука. И аргументи, с които да ги докажете
Примери:

Твърдение: Тази наука може да прогнозира отношенията ви с другите хора.
Аргументи: Съставяте психологически профил, създаден от генерализирани твърдения. Така доказвате, че познавате много добре последователите си

Твърдение: Тази наука може да ви помогне да сте център на вниманието и да спите с най-хубавите жени
Аргументи: Показвате им в действие вашите невероятни психологически тактики, свеждащи се основно до поддържане на разговора, пускане на шеги и настоятелно ухажване на жени на принципа „където стане”.

Твърдение: Тази наука ще подобри здравето ви и ще помогне да стигнете до възвишена мъдрост
Аргументи: Разказвате как се е променил живота ви, след като сте прозрели истината. Обикновено това е достатъчно.

Популяризирайте псевдонауката
Интернет дава отлични възможности за реклама и набиране на последователи, а може да пробвате да вербувате приятелите си (ако са достатъчно пияни). Пускайте много клипове в Youtube и vbox, в който разказвате за потенциала на вашата псевдонаука.

Привлечете популярни лица
Известните и разпознаваеми хора са като печат за качество. Те са и магнит за нови последователи. Ако не познавате никой известен, ще трябва да се запознаете по някакъв начин и да ги убедите каква могъща тайна държите в ръцете си. Или пък да ги склоните да ви рекламират срещу заплащане.

Осребрете псевдонауката

Продавайте вашето познание. Може да напишете книга, да направите сайт с платен достъп, да организирате курсове, да събирате дарения от последователи. Възможностите са много.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *