Меню Затваряне

Измами с импулсни телефони: как действат и как да се предпазите

Обновена на 18.07.2021 от Questo

Как ще реагирате, ако получите от мобилния си оператор известие, че му дължите стотици левове? Преглеждате си разпечатката и виждате, че са ви начислени обаждания до куп екзотични страни, които никога не сте правили.

Точно това се е случило на един от читателите на Questona, който ми описа случката в подробности. Потребителят получава месечна фактура за 520 лв. Направени са обаждания до страни като Тунис и Беларус. Потребителят не помни да е правил такива обаждания.

Мобилният оператор не може да направи нищо. Той си иска начислената сметка. Единственото, което от оператора могат да направят, е да сменят SIM картата на засегнатия потребител.

Измами с импулсни телефони: незаконен бизнес за над 6 млрд. долара

Това е пример за т.нар измами с телефонни номера с добавена стойност (International Revenue Share Fraud). Те са сравнително доходоносен вид престъпление, което генерира загуби за над 6 млрд. долара годишно според прогноза на консултантската компания Eurecom.

Ето как действат измамите с телефонни номера с добавена стойност.

Измамникът регистрира телефонен номер с добавена стойност. Това е сравнително лесно и напълно легално.

Има стотици сайтове(ето само един пример), които предлагат на измамниците да си регистрират собствена телефонна линия в екзотична страна. Като собственик на линията измамникът  прибира част от приходите от всяко позвъняване.

Ето защо той се опитва да генерира колкото се може повече входящи обаждания към него. Това може да стане по няколко начина, най-популярният от които е да прозвъни хиляди телефонни номера и да очаква обратно повикване от тях.

Измамата в действие: снимката е публикувана във Facebook от български потребител, който за кратко време е получил множество прозвънявания от екзотични страни като Уганда и Замбия. Ако се опита да върне обаждане, това сериозно би раздуло месечната му сметка.

Телефонният абонат получава обаждане, което се прекъсва преди той да има възможност да отговори. Ако реши да върне обаждането, на абоната му се начислява сметка по тарифите с добавена стойност.

А сега си представете този трик, направен в големи мащаби: обаждания до стотици и хиляди абонати. Дори и една малка част от тях да решат да върнат пропуснатото обаждане. това генерира приходи за измамниците.

Как измамниците ви карат да набирате импулсни номера, без въобще да разберете

Да предположим, че вече знаете как действат тези измами с импулсни номера и никога не връщате обаждания, направени от чужбина. Възможно ли е въпреки това да получите тлъста сметка за телефон в края на месеца?

Да.

Най-често това става по един от следните три начина.

1. Импулсният номер не изглежда като импулсен номер

Измманикът може да регистрира телефонната линия с добавена стойност в страна, чийто национален телефонен код е подобен на този на България(+359).

Телефонният код на Гвиана например е 00592. Ако получите обаждане от Гвиана, телефонният номер, който ще видите изписан на екрана, ще започва така: +592…. Ако не обърнете внимание на липсващата тройка в началото, лесно може да се объркате, че ви звъни непознат номер от стационарен телефон в София. Съответно връщате обаждането и навъртате сметка.

2. Инсталирате зловредно приложение, което прави автоматизирани обаждания до импулсни номера

Измамниците създават зловредно приложение, което получава привилегии да прави изходящи обаждания от смартфона без знанието на неговия собственик.То може да е маскирано като приложение за прогнози за времето, записвачка за телефонни разговори и т.н.

Обикновено тези приложения се публикуват в някое неофициално хранилище с надеждата, че ще ги свалят възможно най-много хора. Ако го свалите, приложението започва да генерира обаждания до импулсни номера. Вие разбирате това едва когато си получите сметката за телефона.

3. SIM картата ви е била клонирана

Възможно е SIM картата ви да е била клонирана и с копието да се правят изходящи обаждания към импулсни номера.

4. Телефонната централа на компанията ви е компрометирана

Измамниците намират уязвимост във вътрешната телефонна централна, която се използва от организацията ви. Щом получат достъп до централата, те могат да генерират автоматизирани обаждания до импулсни номера.

Как да се предпазите

Проверявайте внимателно всеки телефонен номер, от който имате пропуснато повикване. Проверете от коя страна е направено и какви са таксите за изходящо повикване към тази страна.

Инсталирайте приложения само от официалните хранилища като Google Play.

Когато инсталирате приложение, проверявайте какви права за достъп до устройството ви изисква. Ако приложението изисква достъп до вашите обаждания и SMS-и, това е червен сигнал.

Ако използвате телефонна централа, следете кои номера и IP адреси могат да правят международни обаждания. Ограничете отдалечения достъп до централата, освен ако не е абсолютно необходим.

Подобни статии

2 Comments

 1. Георги

  Много интересно и полезно.
  Доколко има някаква сигурност и от Google Play да има такива приложения, защото съм бил жертва на банкови измами от приложения? Миналото лято дълго време получавах обаждания най-редовно от Пуерто Рико и Холандия- въпросът е до голяма степен откъде точно такива ми имат номера?
  Поздрави.

  • Questo

   Откъде ли не – може да са изтекли от някоя база данни, или пък да сте го попълнили в някой фишинг сайт…. такива данни се продават накуп за по няколко хиляди долара. Преди няколко дни някакъв пич пусна в един хакерски обява, че е източил цялята база данни на Gepime(сайтът за запознанства) и я продава за 5000 евро. Разбира се, той може и да блъфира, но не е трудно да се източат личните данни на много потребители, особено ако сайтът не е добре защитен

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *