Меню Затваряне

Как измамите със скъпи телефонни обаждания се превърнаха в бизнес за над 6 млрд. долара

Измамите с телефонни номера с добавена стойност струват над 6 млрд. долара годишно според прогноза на консултантската компания Eurecom. Тези загуби се разпределят между телекомуникационните компании и крайните потребители.

От другата страна на линията са хората, които осъществяват измамите. Те могат сравнително лесно да си регистрират телефонен номер с добавена стойност и след това да прибират приходите от високите такси, коти се начисляват на входящи обаждания.

Регистрацията е съвсем лесна – има стотици сайтове(ето само един пример), които ви предлагат да си отворите собствена телефонна линия в екзотична страна, обаждането до която ще струва солено. Като собственик на линията вие прибирате част от приходите от всяко позвъняване.

Схемата е известна и в България, където все още се практикува най-базовият й вариант. Телефонният абонат получава обаждане, което се прекъсва преди той да има възможност да отговори. Ако реши да върне обаждането, на абоната му се начислява сметка по тарифите с добавена стойност.

А сега си представете този трик, направен в големи мащаби: обаждания до стотици и хиляди абонати. Дори и една малка част от тях да решат да върнат пропуснатото обаждане. това генерира приходи за измамниците.

Някои от тях могат да използват и други трикове, за да са по-убедителни. Те могат да регистрират линията в страна, чийто национален телефонен код е подобен на този на България(+359). Телефонният код на Гвиана например е 00592. Ако получите обаждане от Гвиана, телефонният номер, който ще видите изписан на екрана, ще започва така: +592…. Ако не обърнете внимание на липсващата тройка в началото, лесно може да се объркате, че ви звучи непознат номер от стационарен телефон в София.

Но това е най-примитивният начин за измами с обаждания с добавена стойност. Има и по-нови и ефективни начини да се източат пари от телефонните абонати.

Възможно е измамниците да публикуват зловредно приложение, което получава привилегии да прави изходящи обаждания от смартфона без знанието на неговия собственик. Обикновено тези приложения се публикуват в някое неофициално хранилище с надеждата, че ще ги свалят възможно най-много хора.

Друг вариант е да бъдат хакнати телефонните централи на някоя компания и от там да се правят обаждания към номера с добавена стойност.

И разбира се, винаги може някой просто да ви открадне телефона и да звъни от него на такива номера.

Как да се предпазите

Проверявайте внимателно всеки телефонен номер, от който имате пропуснато повикване. Проверете от коя страна е направено и какви са таксите за изходящо повикване към тази страна.

Инсталирайте приложения само от официалните хранилища като Google Play.

Когато инсталирате приложение, проверявайте какви права за достъп до устройството ви изисква. Ако приложението изисква достъп до вашите обаждания и SMS-и, това е червен сигнал.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *