Меню Затваряне

Facebook събира данни за вас през мобилните приложения (дори ако нямате Facebook)

Обновена на 09.01.2019 от Questo

Facebook събира от мобилни приложения лични данни дори за потребители без профил в социалната мрежа, твърди в свой доклад Privacy International. Според организацията около 61% от тестваните мобилни приложения изпращат данни към Facebook в момента, в който бъдат отворени от потребителя. Privacy International е анализирала 34 приложения за Android, всяко от които с между 10 и 500 млн. инсталации.

В някои случаи данните се изпращат дори ако потребителят не е логнат в профила си във Facebook или изобщо няма профил в социалната мрежа. Така например, твърди Privacy International, приложението за oткриване на евтини полети Kayak изпраща към Facebook данни за полетите, които сте търсили, място на заминаване и кацане, брой билети и т.н.

Това се случва независимо дали имате профил във Facebook. И е възможно, защото разработчиците на тестваните приложения са използвали SDK на Facebook. По този начин социалната мрежа може да засича различни събития като например кога потребителят използва приложението, прави търсения и т.н.

Това не означава, че Facebook може веднага да ви идентифицира само по приложение, което използвате. Но събраните данни, ако се комбинират, могат да създадат доста детайлен профил за даден потребител.

Организацията посочва, че допреди влизането в сила на GDPR дърпането на данни през Facebook SDK е ставало автоматично. На 28 юни, около месец след влизането в сила на GDPR, Facebook е публикувала възможност за разработчиците да отложат събирането на данни – поне до момента, в който потребителят не даде изричното си съгласие за това. Според Privacy International обаче много разработчици не са успели да имплементират опцията за съгласие и събирането на данни продължава да става автоматично и без съгласието на потребителя.

„Без повече прозрачност от страна на Facebook е невъзможно да знаем със сигурност колко от данните, които описваме в този доклад, се използват – коментират от организацията. – Това се потвърждава и от факта, че досега Facebook не е била прозрачна по отношение на данните, които събира за хора без профили в социалната мрежа.“

Подобни статии

5 Comments

  1. Masto*on

    Тази новина ми изглежда постна. Дай имената на тези приложения, които изпращат данни на фейсбук да ги знаем, ако и ти знаеш кои са, разбира се.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *