Меню Затваряне

Кажете „Зеле!“: InStreet може да ви локализира чрез собствените ви снимки

Обновена на 09.02.2015 от Questo

map_tracking

Представете си софтуер, който е толкова мощен, че може да определи местоположението на дадена сграда само по снимка на един от прозорците й. Компютърът сканира снимката, сверява я с огромен масив от дигитални изображения и предоставя точния адрес на мястото, където е направена.

Такъв софтуер вече се разработва и името му е InStreet. Той е част от системата за разузнаване INDECT, която се финансира от Европейския съюз. Основната цел на INDECT според официалната информация е да позволява анализ на данни с цел разкриване и предотвратяване на престъпления. Заради контрола, който  дава на полицията върху информационните ресурси обаче мнозина наричат INDECT „новата ACTA“.

Да предположим, че някой ви снима пред входа на вашето жилище. InStreet може да анализира архитектурните детайли на снимката (например особеностите на касата на вратата и самата врата), и след това да провери дали изображение със същите детайли съществува в масивите на Google Street View или подобни на нея услуги като Microsoft StreetSide. InStreet прави анализ на изображенията на базата на сложен алгоритъм, който взема предвид множество фактори като цветове, сенки и т.н.След това програмата изкарва изображения на всички сгради, чиито входни врати съвпадат с тази на вашия дом. Ето и видеодемонстрация.

InStreet

Засега InStreet съществува само като прототип и като такъв далеч не е безпогрешен. Имах възможност да пробвам демото лично, след като се свързах с основния човек зад проекта Михал Грега, който любезно ми  предостави линк.

InStreet е уеб базиран, а демо версията му поддържа само търсене на изображения на сгради в полския град Краков. Въвеждането на снимка за анализ става с drag-and-drop с мишката. След това трябва  да оградите(използвайки курсора на мишката) онази част от снимката, за която искате да търсите съвпадения: това може да е колона, парапет, стълби, дограма и т.н. След това подавате команда за търсене и софтуерът започва да търси съвпадения, изкарвайки всички резултати в долната част на екрана.

За целите на теста използвах снимка на произволна сграда в центъра на Краков, която взех от Google Maps. Опитът обаче се оказа неуспешен: InStreet изкара повече от дузина резултати, но нито един не беше на същата сграда.  Смених изображението със снимка на друга сграда, но системата не разпозна и нея. Според Грега това се дължи на факта, че демо версията работи с ограничена база от данни, която включва снимки от много малък район в центъра на Краков. Освен това Грега посочва в свой доклад, че InStreet е добър в анализирането на определени архитектурни елементи, но не и на цели сгради, което ознаава, че няма да е толкова добър в разпознаването на една къща, снимана два пъти под различен ъгъл. Допълнителен проблем са странични обекти по снимките – например паркирани автомобили, разпънати трансперанти и т.н. – които пречат на разпознаването на детайлите.

Затова смених подхода: избрах снимка на сграда, която със сигурност я има в базата данни на InStreet и софтуера я разпозна безпогрешно. Ето и скрийншот:

krakow

Грега ми каза още, че са тествали системата върху район с площ 136 кв. км. в Краков. Основният проблем по думите му е, че анализирането на всички изображения отнема твърде много изчислителна мощ, за да се обработят и предоставят в реално време резултатите до крайния потребител. В края на един от няколкото имейла, които си разменихме, Грега казва, че „в момента търсим някой, който иска да лицензира алгоритъма на InStreet.“

Ползата от подобен софтуер е очевидна: той би могъл лесно да локализира дадено място, включително и местопрестъпление. Но в неподходящите ръце InStreet би могъл да се превърне в инструмент за шпионаж. Да се върнем към примера със снимката пред вашето жилище: попаднала в грешния човек, тя би издала веднага вашия адрес или адреса на мястото, където сте били по време на заснемането. Подобно на Street View, InStreet може да се окаже ценна придобивка за кварталните крадци, които ще могат да локализират бъдещите си мишени. А това го превръща не само в полезен, но и потенциално опасен инструмент.

Още по темата:

Сайтът на InStreet

Анализ на дейността и начина на работа на InStreet

Конфиденциален документ, публикуван от WikiLeaks, който анализира същността и значението на системата за разузнаване INDECT

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *