Меню Затваряне

Този сайт шпионира над 250 камери за видеонаблюдение в България

Обновена на 08.01.2015 от Questo

ip_camera

Обновено: тази статия е за сайта insecam.com, който беше затворен в края на 2014г., след като редица медии публикуваха информация за него. Независимо от това информацията в тази статия е актуална, защото всеки с добри умения на програмисти би могъл да създаде подобен сайт.

Когато си купувате камера, за да предпазите от крадци дома, офиса или автомобила си, вие очаквате, че никой освен вас няма да може да вижда това, което заснема камерата.

Помислете отново. Точно в този момент някой може би следи какво се случва във вашия офис или дом. И за целта използва собствената ви камера.

Сайтът insecam.com представлява огромна база от данни на незащитени камери за видеонаблюдение. Посетителите на сайта могат свободно да избират измежду десетки хиляди камери от цял свят, включително и България. Интерфейсът на сайта е максимално опростен: потребителят само трябва да кликне върху избрания от него скрийншот и директно започва да наблюдава всичко, което камерата заснема.

На сайта са регистрирани 254 камери от България и броят им се увеличава. Тук трябва да уточня, че не става дума за публични камери, които се инсталират на възлови места в градовете и картината им е достъпна за всички чрез уеб интерфейс. Не, става дума за камери на частни лица, които са ги инсталирали с цел сигурност и които въобще не би трябвало да са достъпни за трети лица. Голяма част от тях са инсталирани в офиси, производствени халета, но също жилищни кооперации, гаражи и други недвижими имоти. Всеки, който отвори сайта, може да види какво се случва в тези имоти. сайтът е безплатен и дори няма нужда от регистрация: просто влизаш, избираш си камера и започваш да шпионираш.

Insecam.com не е единственият подобен портал за граждански шпионаж. Тези портали експлоатират добре позната слабост на IP камерите, а именно: много собственици инсталират камерите си, без да променят техните фабрини настройки за сигурност. Всяка IP камера се продава с фабрично зададени потребителско име и парола за достъп. В интерес на собственика е да промени тези настройки веднага щом инсталира камерата си. Много хора обаче не го правят, защото си мислят, че няма нужда; или просто защото не знаят, че това трябва да се направи. По този начин камерата им е отворена за абсолютно всеки.

При всичката тази врява около това как държавата ни следи, а някой краде личните ни данни и ги продава на политическите партии, е учудващо колко много хора неглижират проблема с незащитените камери. Представете си, че сте собственик на магазин и всеки може да види какво прави продавача: как работи с пари, с касата, какво въвежда на клавиатурата и т.н. Или пък представете си, че някой вижда какво се случва във вашия дом във всеки един момент.

Решението на проблема е просто: ако досега не сте променяли фабричните настройки на вашата камера, направете го веднага. Ако не сте инсталирали камерата лично, позвънете на обслужващ специалист, за да го направи вместо вас.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *